Управляващите с важна информация за безработните и за получателите на социални помощи

bezrabotni buro po truda

От началото на извънредното положение до днес 61 644 души, които са подали заявление като търсещи работа.

Това са безработни лица, освободени от работа в България, както и хора, които са се завърнали от чужбина. Това съобщи днес пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

От тези над 61 хиляди, 32 041 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица. 9830 са тези, които са намерили работа от началото на извънредното положение“, подчерта Сачева.

Секторите, в които се намира работа, са свързани с работата на големите магазини за хранителни стоки, с онлайн търговията, но също и с охранителните и социалните дейности, както и с рециклирането, каза още тя.

Социалният министър подчерта, че всички срокове (за вече регистрирани безработни; за тези, които имат право на различни социални помощи, както и за хората, които имат изтичащи срокове с ТЕЛК) действат автоматично и се удължават автоматично до края на извънредното положение. Не е нужно хората да ходят в службите, те не губят своите възнаграждения.

Всички документи могат да бъдат подавани електронно и по пощата. Нужен е електронен подпис, но в момента той може да се извади бързо и безплатно“, напомни Сачева.

Всички заявления могат да бъдат свалени от сайта на Агенцията по заетостта, напомни министърът на труда и социалната политика.

В момента в бюрата по труда се приемат и заявленията за обезщетение към НОИ, така че да може хората да са обслужени на едно гише. Всички документи може да бъдат подавани и електронно, и по пощата“, отбеляза Деница Сачева.

Тя посочи, че към момента отпуснатите обезщетения са 15 404. Средният им размер е около 650 лева.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme