БСП с програма в подкрепа на хората, които остават без доходи поради кризата

BSP Nacionalen savet 2020

В условията на криза, породена от новия коронавирус, управляващите действат хаотично – на принципа “проба – грешка”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Би Ти Ви (btvnovinite.bg).

БСП излиза с алтернативна програма за преодоляване на социалните последици от кризата.

Лидерът на левицата изброи част от мерките, които предлагат. Те са насочени в подкрепа на най-уязвимата група от работниците и служителите – тези, които се самоосигуряват и тези, които са принудени да излязат в неплатен отпуск.

Предлагаме цялата политика да се ориентира към хората, които са пострадали от кризата“, каза Нинова.

Ninova BTV april 2020

Предложенията на БСП са внесени вчера в парламента, съобщи лидерът на социалистите.

“Става дума за четири конкретни мерки.  Хората, регистрирани в Бюрата по труда, ще имат някакъв доход. Служителите в платен отпуск – също. Остава обаче една голяма група българи, които са без никакъв доход. Това са хората в неплатен отпуск и самоосигуряващите се”, подчерта Корнелия Нинова.

Поради това от БСП предлагат безвъзмездно държавата да осигури за периода на извънредното положение по една минимална работна заплата, плюс осигуровките. Това прави по 725 лева на човек. Това ще струва 912 милиона лева на държавата, изчислили са социалистите.

Подобна практика се прилага в Германия, в Италия, в Испания и т.н.

Втората мярка е свързана със земеделските производители. БСП предлага 30 милиона лева безвъзмездна субсидия на малки и средни земеделски производители, но целево – за плодове, зеленчуци, месо и мляко.

Третата мярка е насочена към ресторантите и малките заведения, които най-много пострадаха от кризата.

В тази сфера са ангажирани около 500 000 българи. Те не искат пари. Искат освобождаване от тротоарно право, от такса смет и от ДДС върху храните, които са били закупили и са изхвърлили“, подчерта Нинова.

Четвъртото предложение е в полза на общините, защото въпросните такси влизат в общинските бюджети. Именно те ще пострадат при спиране на приходите, обясни лидерът на БСП. Поради това от левицата настояват за трансфер от държавата към общините в размер на 10 % от досегашната субсидия. Това са около 400 милиона лева.

В БСП са изчислили, че мерките, които предлагат, биха стрували на бюджета около 1,5 милиарда лева. Социалистите имат и предложение как да се осигурят тези средства. В бюджета са заделени милиард и половина лева за бронирани машини за армията и още 500 милиона лева за закупуване на военни кораби.

Ние предлагаме в момента тези проекти да се замразят и тези пари да се пренасочат в друго перо в бюджета с разходи, които ще стигнат до хората, които в момента нямат работа, нямат доходи, но имат кредити“, обясни Корнелия Нинова.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme