БСП с много остра реакция срещу решението за разпускане на българския парламент

Narodno sabranie

“Парламентът няма да провежда пленарни заседания до края на извънредното положение, което към момента е обявено до 13 април”.

Това решиха депутатите след ожесточен спор. „За“ предложението, внесено от ГЕРБ, гласуваха 115 народни представители, 65 бяха „против“. БСП категорично се противопоставиха на решението, от ДПС настояваха депутатите да заседават дистанционно.

В крайна сметка бе гласувано Народното събрание да заседава само при необходимост за промяна на извънредното законодателство и допълнителни решения за справяне с пандемията от коронавирус. Парламентарният контрол ще бъде само писмен. Комисиите обаче ще продължат да работят.

По правилник Народното събрание може да се свика извънредно от председателя му или с подписите на 48 депутати. Според решение от миналата седмица парламентът трябваше да заседава само в четвъртък и в петък.

Готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили близък, роднина, администрация или журналисти?!“, бе един от мотивите на председателя на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Контрира я заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин от левицата.

Това решение все повече руши парламентаризма и доверието в институцията, а България е единствената страна, в която в тази криза демокрацията е поставена под изпитание“, обърна се той към мнозинството.

Вигенин предупреди, че управляващите превръщат парламента в “гумен печат на правителството”.

Vigenin BSP

Ние от опозицията ще се борим за демокрацията, а рано или късно вие ще платите цената. Този парламент трябва да бъде свикан само веднъж – да гласува оставката на правителството“, каза заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

“Вие искате да управлявате с укази, декрети, пресконференции, подопечни журналисти. Това е диктатура!“, категоричен бе народният представител Валери Жаблянов от ПГ на “БСП за България”, цитиран от “Дума”.

Той каза, че след месеци притеснените сега граждани ще поискат сметка на ГЕРБ. Жаблянов заяви, че изпитва неудобство от ДПС, което уж се бори за права и свободи.

Който заменя свобода за сигурност – губи и двете“, добави друг народен представител от ПГ на “БСП за България” Явор Божанков. Той смята, че правата, за които поколения българи са се борили, ще паднат, а милиони ще бъдат похарчени без контрол.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme