БСП: Правителството да помогне безвъзмездно на бизнеса и семействата, а не да раздава кредити

BSP Nacionalen savet 2020

Държавата обяви мерки за помощ на бизнеса и гражданите, но не съобщи никакви механизми, чрез които тези средства ще бъдат разпределени. Правителството основно предоставя кредити, вместо да помага пряко и безвъзмездно на бизнеса и семействата, засегнати от кризата“.

Това коментира народният представител от ПГ на “БСП за България” Румен Гечев.

Подкрепяме някои от стъпките, които са в правилна посока, но имаме сериозни възражения за липсата на механизми как тези средства ще бъдат разпределени. И защото става дума за предоставяне на кредити. Всъщност държавата не покрива нищо при тези потребителски кредити. Докато другите страни предлагат конкретна помощ на фирмите и семействата, българската държава основно предлага кредити, без никаква пряка помощ за бизнеса и за българските семейства. Ние нямаме никакви разчети. Правителството ни казва, че не знае за какъв период са тези разчети. То не ни казва колко точно души ще се възползват от тези числа“, притеснени са от БСП.

Gechev BSP

Буди недоумение как премиерът ни съобщава, че се заделят 4,5 милиарда лева за бизнеса и гражданите. Нашите сметки сочат, че става дума за около 2 милиарда лева“, каза проф. Румен Гечев.

“След  т.нар. „данъчна ваканция“ въпросните 600 милиона лева, от които хазната временно ще се лиши, ще са изискуеми от бизнеса”, подчерта народният представител.

Неговият коментар е, че това означава, че бизнесът не е подпомогнат реално.

От БСП освен това искат повече яснота около мярката, свързана с покриването на 60% от заплатите на служители, пуснати в платен отпуск по време на кризата:

В България държавата ще предостави капитал на Българската банка за развитие. Тя ще ги разпредели към търговските банки, които сами ще решат на кого да ги отпуснат. Няма решение на правителството при какви условия парите ще бъдат отпускани. Няма много фирми, които ще се възползват от тези 60 процента. Нашите проучвания показват, че за много от българските фирми и 40-те процента, които трябва да платят от заплатите на временно освбодените работници и служители, също са непосилни. Поради това те ще имат интерес да ги освободят“, обясни Румен Гечев.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme