Националният осигурителен институт с важно съобщение за много пенсионери, за хората с ТЕЛК, както и за безработните

NOI

От днес Националният осигурителен институт (НОИ) не приема заявления на хартиен носител за преизчисляване на пенсиите на пенсионери, които работят.

За 258 хиляди възрастни хора, които продължават да се трудят и имат стаж след 2018 година, ще се направи служебно преизчисляване, считано от 1 април.

За други близо 150 хиляди работещи пенсионери, подавали през миналата година и до 13 март искане за преизчисляване на пенсиите, то ще бъде направено, считано от първо число на месеца, след подаването на заявлението.

Автоматичното  преизчисляване е разписано в Закона за извънредното положение.

От НОИ напомнят, че обработката на данните отнема до четири месеца, но възрастните хора ще получат със задна дата разликата от преизчисляването.

За ТЕЛК и НЕЛК

Освен това решенията на ТЕЛК и на НЕЛК, които изтичат в периода на извънредното положение, автоматично ще бъдат удължени с два месеца след неговия край. Така хората ще продължат да получават пенсиите си за инвалидност и добавките за чужда помощ, без да се налага да предприемат действия в момента за преосвидетелстване.

Също от днес безработните не трябва да подават на хартиен носител документи в НОИ за изчисляване на обезщетенията. Данните ще постъпват по служебен ред от бюрата по труда, в които хората се регистрират.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme