Кметът д-р Делян Георгиев: Ако не спазваме наложените мерки, последиците може да бъдат катастрофални

Delian Georgiev kandidat kmet Izgrev Sofia

“Всичко извън жестоки мерки срещу новия коронавирус (COVID19) би било игра на руска рулетка с човешки животи“.

Това каза кметът от БСП на район “Изгрев” в София д-р Делян Георгиев по повод извънредното положение в страната и все по-сериозните ограничения за гражданите, с цел да бъде предотвратено масовото разпространение на коронавируса.

Смятам, че взетите превантивни мерки бяха необходими. За съжаление, голяма част от гражданите не се съобразяват с изискванията на Националния кризисен щаб и на Столична община. Това не е добре“, коментира д-р Делян Георгиев.

Преди да бъде избран за районен кмет през миналата есен, той беше началник на смяна в Центъра за спешна медицинска помощ в София.

За да бъде овладяна тази пандемия, трябва да спазваме стриктна дисциплина и да се съобразим с изискванията за изолация“, категоричен е лекарят.

Според д-р Георгиев, когато пандемията отмине, ще има много тежки икономически последици за всяка от държавите, засегнати от вируса.

Светът няма да бъде същият. Неолибералният модел се доказа като неработещ, а предстоящата тежка икономическа криза ще сложи край на това развитие на обществото в световен мащаб“, смята кметът на “Изгрев”.

Italia lineika 22

Д-р Делян Георгиев е категоричен, че ужасяващата ситуация в Италия, а преди това и в Китай, не бива да бъде забравяна нито за миг, за да не допуснем да се случи и тук.

Бих искал да попитам кое е по-важно за нас като общество – да спасим човешкия живот или да запазим работните места? Като лекар за мен най-важни са животът и здравето на хората в България“, коментира той.

Ако не бъдем отговорни граждани и не спазваме наложените мерки, последиците може да бъдат катастрофални. Сега е моментът да успеем заедно, като сплотено общество, да преминем през тази тежка здравна криза, с възможно най-малко загубени човешки животи. Пандемията може да има изключително тежки последици за наши близки, познати, съседи, за всеки човек. Загубите от една икономическа криза се наваксват, но загубеният човешки живот никога не може да бъде възстановен“, предупреждава медикът.

Д-р Георгиев е категоричен, че ако допуснем в България пандемията да се развие с такива мащаби като в Италия, последствията ще са най-малко два пъти по жестоки:

Ние не сме подготвени от гледна точка на леглова база, медицински персонал, вирусолози. Нещата при нас може тотално да излязат извън контрол. Единствено мерките, наложени от държавата, макар и непопулярни, са някакъв добър вариант за частична превенция“, коментира кметът на “Изгрев”.

Има обаче още какво да се желае в посока на мерките. Със сигурност няма правителство, което да е щастливо от въвеждането на крути мерки с ограничаване на свободата на движение и личностната свобода на гражданите, но това на този етап е нещо. Защото можеше дори и това да не се случи. Да, взетите мерки са добро начало. Но, според мен, те трябва да бъдат още по-стриктни и твърди по отношение на ограничаването на свободното движение на гражданите. Слабостите са в осъществяването на контрола. Органите на реда трябва да са по-активни. Една част от гражданите не се съобразяват с въведените разпоредби. Все още има хора, на които не им се вярва какво може да се случи. Бих ги посъветвал много сериозно да слушат експертите и онова, което казват от Националния кризисен щаб. Там са хората, които знаят най-добре какво би било развитието на тази пандемия. Ние сме още в началото на заболеваемостта. Трябва да сме наясно с това и сами да си налагаме контрол, за да помогнем за цялостното справяне с пандемията“, каза д-р Делян Георгиев.

Той е категоричен, че всеки човек трябва да си дава ясна сметка какво се случва не само в България, но и в света, поради което да бъде много внимателен.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme