Ето защо президентът Радев налага частично вето на Закона за извънредното положение

prezident Rumen Radev

Президентът Румен Радев налага вето върху част от текстовете на Закона за извънредното положение.

В извънредно обръщение той призова правителстовто да побърза с нови конкретни и адекватни мерки за борба с разпространението на новия коронавирус.

Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение в борбата с коронавируса„, каза Румен Радев.

Законът атакува последните остатъци на свободата на словото. Няма дефиниция на това какво е фалшива информация, а българите ги грози затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензури в динамична обстановка„, категоричен е държавният глава.

Липсата на убедителни мерки ще доведе до социално напрежение„, предуперди Румен Радев. Той призова за мерки, които са в помощ на най-засегнатите хора.

В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи – първата е здравната криза, породена от коронавируса, втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи. Отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашият бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще„.

Това заяви президентът Радев и предупреди: „Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни„.

Спекулата с най-необходимото руши доверието в обществото. Срещу нея трябва да има безкомпромисни мерки, но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на електроенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки„, призова Румен Радев.

Държавният глава е съгласен с подкрепата на армията при извънредно положение, но без да се всява страх.

Никоя битка не е спечелена със страх. Важна е отговорността на всеки„, категоричен е президентът Радев.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 22.03.2020 — 13:50

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme