Въвеждат нови мерки и ограничения против разпространението на коронавируса

Bansko policia blokada virus karantina coronavirus

Във връзка с усложняващата се ситуация – епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавируса, считано от 0 часа на 21 март, с моя заповед въвеждаме следните противоепидемични мерки на територията на Република България“.

Това обяви днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Пред журналисти той уточни новите мерки против разпространението на коронавируса:

  • Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения, на открити и закрити обществени места.
  • МВР ще организира контролно-пропусквателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще проверяват целта на пътуването на гражданите. През КПП-та ще се пропуска преминаването на лица в случай на неотложно пътуване, обусловено от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане на собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност.
  • Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 8,30 ч до 10,30 часа.

Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски уточни, че забраната за посещение на магазини и аптеки е във връзка с проведено проучване от щаба, със съдействието на големите хранителни вериги, кога имат най-малко клиенти.

Идеята е, след като е забранено на лица до 60-годишна възраст, да бъдат приканени хората над 60-годишна възраст, да ги посетят точно в това време. Не се засича с трудовите потоци, които са между 7 и 8 часа – хората, които отиват на работа. Така хората над 60-годишна възраст ще могат за два часа да си напазаруват на спокойствие. Имаме пълно съдействие и уверение от големите магазини, че ще направят перфектна организация, за да могат при необходима дистанция в най-бърз порядък да бъдат обслужени възрастните хора“, каза Мутафчийски.

Здравният министър Кирил Ананиев допълни:

Вдигаме нивото на мерките, които прилагаме. Ще ги прилагаме няколко дена и ще видим как се изпълняват от българските граждани. Ако обаче резултатът е негативен, ще трябва да вдигнем още по-високо нивото на сигурност“, заяви Ананиев.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme