“Свободна Европа”: България не е поискала да участва в обща поръчка на ЕС за медицински маски и защитно облекло

letishte Sofiia koronavirus

България, наред с други пет държави, не е проявила интерес към доставянето на медицински маски и защитно облекло по обществената поръчка на Еворпейския съюз. Това е обявено на брифинг на Европейската комисия вчера, съобщава “Свободна Европа”.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че е приключило набирането на оферти за доставка на медицински маски и защитно облекло. В момента те се оценяват преди да се пристъпи към подписване на договорите за доставка. Брюксел направи обща обществена поръчка от името на 20 държави. В нея не са проявили интерес да участват: България, Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия.

Решението за обществената поръчка беше взето, след като здравните министри страните от ЕС бяха свикани на два пъти, за да обсъждат нуждите си за справяне с епидемията. По време на тези срещу е преценено, че заедно страните могат да поръчат по-големи количества защитно облекло, както и да получат по-изгодни оферти.

Самата поръчка беше обявена от Европейската комисия в края на февруари след консултации за нуждите от екипировката със страните членки, обясни неин говорител.

От правителствената информационна служба са обяснили пред “Свободна Европа”, че ще направят проверка на случая и тогава ще отговарят на въпроса защо страната ни не е участвала в общата поръчка.

Междувременно Германия обяви, че ще изнесе един милион маски за Италия.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme