Предвиждат важни промени за стотици хиляди пенсионери и ползватели на социални услуги

vazrastni hora uvrezhdania socialni uslugi 22

Предвижда се от 1 април 2020 година пенсиите на 400 000 работещи пенсионери – с придобит осигурителен стаж след 31.12.2018 година, да бъдат преизчислени по служебен път, за да не се налага те да посещават офисите на Националния осигурителен институт (НОИ).

Това е едно от предложенията на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за законодателни промени във връзка с въведеното извънредно положение в страната с цел ограничаване разпространението на коронавируса.

91 129 пенсионери са подали заявления за служебно преизчисляване. Пенсиите им ще бъдат преизчислени спрямо тяхното желание, съобщиха от МТСП.

Ще бъде удължена валидността на всички документи и на сроковете, които изтичат в периода на извънредното положение. В това число предоставянето на месечни семейни помощи за деца и направленията за ползване на социални услуги.

Приемът на заявления и декларации за ползване на социални права ще става само по пощата и по електронен път. Безработни в страната също ще могат да се регистрират онлайн в Бюрата по труда.

Индивидуалните оценки на потребностите на хората с увреждания се правят от социални работници по телефон или електронна поща, за да се определят часовете за ползване на личен асистент спрямо самооценката на нуждаещите се.

Министерството на труда и социалната политика предлага още за получаване на социални помощи да отпадне изискването за полагане на общественополезен труд от безработни лица до края на извънредното положение.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme