Президентът Радев със силно послание към българския народ

prezident Rumen Radev

България и светът преминават през тежко изпитание. То налага пълна мобилизация на материалните ресурси и на моралните сили на обществото. Епидемията ще подложи на изпитание здравната системи и социалните системи на държавата. Нека изразим своето уважение и подкрепа към българските лекари и медицински сестри, към всички специалисти, върху които ляга основната тежест на тази битка“.

Това заяви президентът Румен Радев след спешна среща с премиера Бойко Борисов и генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски във връзка със ситуацията с коронавируса.

30 години българите се спасяват поединично, но тази смъртоносна епидемия напомни на всички по света, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност. Искам да благодаря на всички българи, които се записаха доброволно за участие в борбата срещу коронавируса… Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите“, каза държавният глава.

Радев подчерта, че в този кризисен момент е необходима нашата пълна мобилизация:

Справянето с криза от такъв характер иска високото съзнание на всеки един от нас. Строгите мерки ще бъдат от полза, ако всеки един осъзнае техния смисъл и своето място и участие в борбата с коронавируса“.

Президентът призова да не се поддаваме на паника:

Българските институции работят във форсмажор и трябва да проявяваме разбираме към усилията им. В интерес на всички ни е да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите. Тези ограничителни мерки са изключително важни, те са животоспасяващи. Само с ограничения, забрани и наказания не можем да излезем от тази криза като пълноценно и истински здраво общество. Здравната криза поражда сътресения в икономиката и в социалната система. Тя поставя на изпитание малкия и средния бизнес, работещите с малки деца и с възрастни родители, хората губят работа или са в неплатен отпуск“.

Румен Радев призова българското правителство да предложи механизми за подпомагане на най-засегнатите от ограничителните мерки:

Това е трудно, защото ресурсите на държавата са ограничени, но правителството в спешен порядък трябва да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети и да се търси активната и спешната помощ на ЕС, за да бъдат подпомогнати най-засегнатите… Трябва всички да сме солидарни с тези, които най-силно ще понесат последствията от тази криза… Държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите – на старите. Това е надеждата да си върнем доверието в държавата и в бъдещето ни като общество“.

Президентът подчерта, че тази криза е възможност да излезем по-силни и единни като народ, който може да преодолява изпитанията:

Най-важно в момента е здравето на хората. Борбата днес е за всеки българин. Заедно и обединени ще се справим!”, категоричен е президентът Румен Радев.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme