Ето какви са мерките и ограниченията след обявяването на извънредно положение в България

hora ulica Balgaria

Народното събрание гласува с пълно единодушие предложението на Министерски съвет за въвеждане на извънредно положение на територията на цялата страна за периода 13 март – 13 април 2020 година.

Предвиждат се следните засилени мерки и ограничения:

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев се въвеждат следните противоепидемични мерки на територията на цяла България до 29 март:

– Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите;

– Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение;

– Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини;
Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма;

– Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други);

– Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания;

– Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Ограничаване на пътуванията до рискови държави

Министерството на външните работи повиши нивото на риска за пътуване до 12 държави и призовава българските граждани да се въздържат от пътувания зад граница освен при крайна необходимост.

С най-високо ниво на риск – 5-то са Китай и Иран. От Външно министерство предупреждават да бъдат преустановени всякакви пътувания до тези държави, а българските граждани незабавно да ги напуснат.

Най-тежко засегнатата страна в Европа е Италия е с 4-то ниво на риск. Това означава преустановяване на пътуванията, освен при крайна необходимост.

Същото предупреждение важи за Испания и Южна Корея.

За Франция и Германия важат препоръки да не се пътува до някои региони, освен ако не се налага.

Предупреждение за повишено внимание нашето външното министерство отправя за Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Нидерландия и Съединените щати.

Външно препоръчва на всички сънародници, които се намират в чужбина или планират пътуване:

– Да следят информацията, предупрежденията и съветите, които МВнР публикува на своя сайт в специална рубрика „Коронавирусът – какво да правим“

– Информацията може да бъде намерена и в рубриката за съобщения на дирекция „Ситуационен център“ https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/listing, както и в рубриката „Пътувам за“: https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo

– Да следят и следват препоръките и инструкциите на властите в държавата, в която се намират.

– При необходимост от съдействие да се свържат на денонощните ни телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 и на имейл адрес: crisis@mfa.bg

Вчера САЩ наложиха забрана за полети от 26 европейски държави, сред тях цялото Шенгенско пространство.

Българските граждани, които не са били в страна от Шенгенското пространство 14 дни преди пристигането си в САЩ и не пътуват транзитно през подобна държава, могат свободно да влязат в страната.

Всички препоръки могат да бъдат открити на сайта на Министерство на външните работи.

Тъй като много граждани не спазват периодна карантина – предвиждат се санкции за нарушителите.

След заседанието на Столичния оперативен щаб са предприети допълнителни мерки, координирани с Националния щаб и Министерството на здравеопазването.

Извънредните мерки, които Столична община въвежда, са:

Затваряне на училищата за срок от една седмица, считано от понеделник.

Детските градини обаче продължават да работят.

Затваряне на публични места – галерии, кина, зали, всякакви клубове (детски, пенсионерки, увеселителни).

Разширяване дейността на социалния патронаж, с възможност за доставяне на лекарства и хранителни продукти по домовете на възрастни хора, които живеят сами.

Затваряне на всички периодични и временни пазари (Долни Богров, Малашевци и др.).

Максимално използване на възможностите за дистанционна или онлайн работа на служители.

Осигуряване и организиране на разяснителна кампания и допълнителна дезинфекция в ромските квартали.

Удължаване на засилените мерки за дезинфекция на всички пространства и институции.
Временно спиране на нощния градския транспорт.

Ръководството на Българския футболен съюз преустановява първенствата в професионалния ни футбол (Първа и Втора лига) до 13 април 2020 година.

Специално сформирана работна група ще изготви варианти за актуализиране на програмата на Първа и Втора лига в зависимост от развитието на обстановката и решенията на държавните власти.

Националният оперативен щаб съобщи, че очаква разпространението на коронавируса да продължи до 2-3 месеца. Не е ясно кога ще бъде пикът на заразата.

До 13 март в България са потвърдени 23 случая на коронавирус, 1400 пациенти са изследвани.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани

Updated: 13.03.2020 — 16:04
  1. Всичко,добре,но пак технологиите,ще изиграят роля,за подрастващите-бъдещето на нацията.Преди време една кметица,се изказа отрицателно.Парадокс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme