Протурски терористи взривяват вагон за майки с деца на гара Буново преди 35 години

atemtat gara Bunovo 1985

Преди 35 години – на 9 март вечерта 1985-а година, е извършен един от най-кървавите атентати в най-новата история на България. При него са убити 7 души, сред които и две деца.

Извършителите са протурски терористи, които залагат взривно устройство във вагон за майки с деца на влака Бургас – София. Това става по време на  т.нар. Възродителен процес.

Бомбата е с часовников механизъм, а часът на взрива е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела „Гълъбец“, след гара Буново в посока София. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до много повече жертви. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и бомбата избухва в 21:31 часа на гара Буново, а не в тунела, както е било планирано.

В атентата загиват седем души (сред тях две деца на 12 и 13 години). Две от жертвите са глухонеми деца, които са избягали от своя пансион, за да си идат вкъщи. Девет души са тежко ранени, сред които други две деца.

По брой на жертвите това е най-големият железопътен атентат в българската история.

Половин час след взрива в Буново избухва взрив във фоайето на хотел “Сливен” в града, при който са ранени двадесет и трима души.

Българските служби за сигурност разкриват, че извършителите на терористичните атаки принадлежат към нелегална организация, наречена „Турско националноосвободително движение в България”.

Източници: focus-news.net / haskovo.press

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme