На протест се вдигнаха превозвачи от различни райони на страната

protest prevozvachi tol sistema fevruari 2020

Превозвачи от малки и средни транспортни фирми протестираха днес в редица градове на България, за да изразят недоволство от параметрите и неуредиците около въвеждането на тол системата, която влиза в сила от 1 март.

Регионалният министър Петя Аврамова заяви, че имало политическа намеса в протестите.

Протестиращите в София смятат, че сегашните параметри на тол системата ще доведат до фалит на бизнеса им.

Първоначално организаторите на протеста бяха заявили, че ще разположат по 100 камиона на четири от входовете на столицата, но в крайна сметка около 20 тежкотоварни машини заеха най-дясната лента на бул. “Цариградско шосе”, без да създават проблеми на трафика.

Според Стефан Стефанов – собственик на малка транспортна фирма, въвеждането на тол системата обрича бизнеса му на фалит:

Досега при винетната система аз плащах 134 лева на месец на камион и извършвах транспортните услуги в България. При новата система за 10 000 километра ще платя между 960 и 1000 лева на месец за същия този камион. При тази цена аз съм неконкурентен и няма да издържа дълго на пазара. Ще фалирам“.

Отлагане на тол системата поне с три месеца, през които да бъдат отстранени всички неясноти и детайли по въвеждането ѝ, поискаха превозвачи от Североизточна България, който протестираха в района на граничния пункт “Дунав мост” при Русе.

Те нямаха разрешение за блокиране на движението и пеша изминаха разстоянието от границата до Индустриалната зона. След това обаче организираха автомобилно шествие, което затрудни движението в района.

На протест излязоха и превозвачи от Ямбол и региона. Те недоволстват от неяснотите около въвеждането на тол системата, както и неуредиците в бранша.

Превозвачи и собственици на малки транспортни фирми се събраха на паркинг на входа на Ямбол. Тяхното недоволство е срещу хаоса около въвеждането на тол системата.

Три различни версии и ние какво трябва да правим точно и как трябва да работим, откъде трябва да разберем“, коментираха те.

Превозвачите не са съгласни да плащат, при условие, че пътищата са в лошо състояние.

За какво да плащам? За кой път? За какво? От Стара Загора до Пловдив на магистрала “Тракия“, където ще се изтрепем, по старата Витиня три години правят тунела, срамота е, хората направиха магистрали по сто километра, нашите три години един тунел не могат да направят. И къде отиват тези пари”, коментира участник в протеста.

Решението.

“Трябва да го решат горе в министерството, не да се крият”, коментират протестиращите.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme