Забраниха шествие на крайнодесни и ксенофобски организации у нас

Lukovmarsh shestvie neonacisti

Луковмарш през тази година в София не се състоя, за първи път от 17 години. Шествието, което се организира от крайнодесни и ксенофобски организации, бе забранено от общината, а прокуратурата поиска заличаване на регистрацията на фондацията, която го организира.

Няколко поредни години Столична община забранява шествието, но то все пак се провежда под предтекс, че само се поднасяли цветя пред паметната плоча на ген. Луков. Тази година шествие нямаше, благодарение на общите усилия на политици, МВР и прокуратурата.

Припомняме, че още преди няколко дни от Българския антифашистки съюз излязоха с остра позиция, в която настояваха Луковмарш да бъде категорично забранен.

Кметът Фандъкова също увери, че шествието няма да се проведе. Върховният административен съд потвърди заповедта за забрана на Луковмарш.

От прокуратурата обещаха да са непоколебими срещу всяко действие, свързано с нетърпимост, антисемитизъм, реч на омразата.

Снощи около пилоните на НДК, откъдето по традиция тръгваше маршът, имаше засилено полицейско присъствие и ограждения.

Националистите се събраха пред къщата на генерал Христо Луков на улица “Тракия” №1.

Заради връзките му с нацистка Германия генерал Луков е една от най-спорните личности в нашата най-нова история.

Луковмарш е смятан за неонацистка проява от редица експерти, неправителствени организации, историци и др. Страната ни често е била критикувана от чужбина заради допускането на тази проява.

duma.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme