Испанско издание: В Барселона разследват дали българският премиер Борисов е свързан с пране на пари

ispansko izdanie Periodiko razsledvane fevruari 2020

Полицията в испанската автономна област Каталуния и Прокуратурата за борба с корупцията разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с “международна схема за пране на пари”, чиято крайна цел е била Барселона. Това твърди местното изданието “Ел Периодико”, цитиран от  “Дневник“.

“Ел Периодико” е публикувало статия със заглавие “Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България”, в която пише, че в документи на полицията се казвало, че разполагат с факти, които изглеждали доста убедителни и че “биха насочили към съществуването на престъпна организация”.

Авторите на статията разказват, че в полицейските документи, до които са имали достъп – като лице, възползвало се от прането на пари, е посочена Борислава Йовчева. Тя е описана като “бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно”.

Добавен е и бащата на  Борислава Йовчева. Твърди се, че двамата участват в две компании, регистрирани в Барселона – “Numin Invest SL” и “EMA BGS SL”. Тези фирми са получили от 2013 година насам над 5 милиона евро от “физически лица, които не живеят в Испания”.

В статията се казва, че проверката е предизвикана от сигнал от България от организация, наречена Гражданско движене “Обединена България” (MC BUUP – Movimiento Civil Bulgaria Unida). Документите били получени в полицията на 20 март миналата година. В тях се твърдяло, че Йовчева и семейството ѝ живеят в луксозна вила и това има връзка с българския премиер.

Авторите са добавили и илюстрация на входа към имота, който според тях е сниман и наблюдаван от служители на испанската служба за икономически престъпления. Вилата, към която има и басейн, се намира в престижен район на Барселона. Твърди, че тя има “частна охрана и модерна система за наблюдение”. Разследването установило, че имотът е купен през 2013 година за 3 милиона евро, на името на фирмата “Numin Invest S.L.”

“Между януари и юни 2013 г. Йовчева е единственият ръководител на тази компания, която е с капитал от 3000 евро. След това на този пост е баща ѝ Георги Йовчев, който добавил още 3006 евро. Проверка показала наличието и на втора компания – “EMA BGS SL”, собственик на магазин за луксозно облекло на (прочутата търговска улица) “Paseo de Gràcia”. Каталунската полиция смята, че тази компания е получила финансова инжекция от поне 2.3 милиона евро от друга фирма, регистрирана в Кипър. Адресът на “EMA BGS SL”, в която бившият модел и баща ѝ също са участвали, съвпада с този на вилата”, пише изданието от Барселона

“Ел Периодико” допълва, че бащата се е оттеглил от фирмата и има адресна регистрация в същата вила заедно със съпругата си и своята внучка, която е родена през 2012 година: “Полицията подчертава в докладите си, че единственият попечител на детето е Борислава Йовчева и в документите няма вписан друг родител”, пишат авторите на статията.

Те твърдят, че полицията в Каталуния е проверила дали данъчните декларации на премиера Борисов в България показват – възможно ли е той да е направил инвестициите от милиони евро в двете компании и са установили, че той не разполага с подобни средства. След година разследване местната полиция е стигнала до извода, че в двете фирми са “наляти” над 5 милиона евро. Йовчева и баща ѝ не са посочили законни доходи, на базата на които биха могли да си позволят такъв стандарт на живот”, пише още “Политико”.

В документите на Антикорупционната прокуратура се споменавало, че в сигнала от България се е казвало, че парите “може да са свързани с недекларирани средства на високопоставени лица в правителството на България”.

От “Ел Периодико” са изпратили на 13 февруари запитване до кабинета на българския премиер, но все още не са получили отговор.

dnevnik.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme