Една българка за годините на социализма: Завърших икономика, живеех в общежитие за 80 ст. на месец

socializam studenti uchenici uchenitsi

Никога не съм живяла в мизерия, тъй като майка ми и баща ми работеха и ме издържаха нормално. Междувременно получавах стипендия за успех“.

Това разказва възрастна българка, цитирана от изданието retro.bg. Ето нейните спомени за годините на социализма у нас (без редакторска намеса):

Преди 1989 година всеки, който искаше, отиваше да учи. Аз завърших икономика в Свищов. Живеех в общежитие като хотел за 80 ст. на месец, хранехме се на стол за 50 стотинки. Никога не съм живяла в мизерия, тъй като майка ми и баща ми работеха и ме издържаха нормално. Междувременно получавах стипендия за успех. Канеха ме да ставам партиен член, но аз не исках. Родителите ми ме посъветваха да си гледам само учението. Още щом завършихме (бях се омъжила), на разпределението имаше хора от моя окръжен град и този на съпруга ми, предложиха ни работа и жилище и в Ямбол, и в Силистра. Станахме добри специалисти, изучиха се и децата ни, един нормален живот.
Сега съм пенсионер с 350 лева, добре че децата имат възможност да ме издържат. Чувствам се унизена, че съм работила 38 години и накрая да завися от недотам образовани властници, които нехаят за достойните 2.5 милиона…

Край мен има толкова гладни хора, но за разлика от управляващите, аз ги забелязвам. Те нито ще пътуват по Европа, нито ще “хвърчат” по магистралата им“, коментира възрастната българка.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme