БСП: Не давайте 435 милиона от парите на данъкоплатците на Домусчиеви и Вълка

Borisov Domuschiev

Столичните общински съветници от “БСП за България” официално поискаха чистотата на града да бъде поета от общината, вместо от частни фирми.

Само преди месец стана известно, че отново дружества, свързани с братята Домусчиеви и Румен Гайтански-Вълка, ще получат основната част от 435 милиона  лева, за да чистят София през следващите пет години: Наше издание: Домусчиев, Вълка и “Титан” ще си разделят 435 милиона лева от парите на данъкоплатците

Предложението на социалистите е да бъде създадено общинско предприятие “Чистота”, което да извършва цялостната дейност по събиране и почистване на сметта.

От БСП са убедени, че така ще бъдат спестени много средства, които сега формират печалбата на търговските дружества, пише “Дума”.

Съветниците припомнят, че само за последните седем години парите в план-сметката за чистота са нараснали почти двойно – от 147 млн. лева през 2014 г. до 217 милиона  лева за 2020-а година.

В същото време обаче столичани продължават да оценяват като водещ проблем на града лошото състояние на чистотата му и качеството на въздуха. На този фон, за последните пет години приходите от такса смет са се увеличили с 40 млн. лева.

Очевидно е, че моделът на управление на отпадъците в столицата не изпълнява целта си. Политически отговорно към столичани е кметът да встъпи в задълженията си и да поеме управлението на битовите и строителните боклуци, да организира и възложи дейността на общинско предприятие“, категорични са от БСП.

Социалистите изтъкват като предимства на бъдещото предприятие, че парите от такса битови отпадъци ще се изразходват прозрачно, а специализираната техника ще е собственост на общината. Освен това планирането на средствата и начинът на изразходването им ще става с решение на Столичния общински съвет, а контролът по дейността ще се осъществява пряко от кмета.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme