Президентът Радев и съпругата му се срещнаха с известен френски писател (снимка)

prezident Rumen Radev

Държавният глава Румен Радев разговаря в сградата на Президентството с френския писател Ерик-Еманюел Шмит. Той е сред най-популярните френскоезични автори и драматурзи в света.

Ерик-Еманюел Шмит е на посещение в България по случай отбелязването на 70-годишния юбилей на големия български актьор и директор на Народния театър “Иван Вазов” Мариус Донкин. В срещата с Шмит участва и съпругата на държавния глава Десислава Радева.

prezident Radev Desislava Radeva frenski pisatel

Президентът припомни известна мисъл на Ерик-Еманюел Шмит: “Съвременният човек наистина е изправен пред дилемата да бъде оптимист по време или по място, в което да търси своето щастие и бъдеще“.

Румен Радев добави, че “никой не може да постигне истинския мир, където и да отиде, ако не го е намерил първо в себе си“.

Ерик-Еманюел Шмит заяви, че европейската политика трябва не само с думи, но и с реални действия да върне оптимизма на гражданите.

Има битки, които никога не могат да се спечелят напълно, но винаги трябва да се водят и една от тях е битката на интелигентността срещу глупостта. В подобна ситуация не победата е красива, а причината да се води самата битка“, посочи френският писател и драматург.

Румен Радев подари на Ерик-Еманюел Шмит плакет с българската азбука. Президентът подчерта, че когато буквите идват от сърцето на една нация, те носят огромно символно значение не само за българите, а и за европейската култура и духовност.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme