“Галъп интернешънъл”: Българите искат смяна на правителството, но не и предсрочни избори

Borisov Vladislav Goranov

Институциите – виновни, вотът на недоверие – справедлив, принципно желание за промяна във властта – по-скоро да, желание за избори – по-скоро не.

Това са обобщените резултати от най-новото проучване за обществените и политически нагласи в България. То е проведено от социологическата агенция и център за обществени и политически изследвания и проучвания “Галъп интернешънъл”.

Българите смятат, че институциите имат сериозна вина за водната криза. На този фон обществото възприема като справедливо искането за вот на недоверие по темите – водоснабдяване, качество на въздуха и т.н., коментират социолозите.

Galap izsledvane vodna kriza ianuari 2020

“Най-общо желание за смяна на правителството преобладава, макар и не с много, но когато стане дума по-конкретно за предсрочни избори, надделява неохотата”, показва допитването.

“Българите, като цяло, предпочитат държавата да е собственик на дружествата, свързани с комуналните услуги – като водоснабдяване, електроснабдяване, парно.

Анкетираните са категорични – хората и институциите, а не климатът и природата, са виновни за кризисната ситуация в Перник”.

Между привържениците на различните партии почти няма разлика в отговорите. Само при тези, които подкрепят управляващите, има повече отговори от типа – “природата е виновна”.

При тази ситуация – 47% намират искането на вот на недоверие за справедливо, а 27% са на обратното мнение. Останалите се затрудняват да отговорят. Единствените, които рязко контрастират на общия фон, са привържениците на управляващите партии.

41% от българите искат оставка и смяна на правителството, а 34% – не. Останалите се затрудняват. Когато обаче въпросът е конкретно за предсрочни парламентарни избори, 35% искат, но 40% не искат провеждането им. Останалите се затрудняват да отговорят.

“Явно, абстрактното желание за промяна доминира, но когато става дума конкретно за нови парламентарни избори, няма отчетливо мнозинство. Инстинкт срещу властта се усеща, но перспективата за предсрочни избори явно отблъсква”, коментират анализаторите.

“Все пак, към момента на провеждане на изследването (9 – 17 януари) кризата още е в развитие. По всичко личи, че тя ще продължи още дълго време, така че тепърва ще се изяснява структурата на масовите нагласи”, смятат от “Галъп интернешънъл”.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme