Президентът Радев: Конституцията гарантира ли правата на личността, защитава ли от авторитарен произвол?

prezident Rumen Radev

Президентът Румен Радев разговаря вчера с представители на Висшия адвокатски съвет. Срещата е част от консултациите при държавния глава за необходимостта от промени в Конституцията, свързани със съдебната власт.

Радев подчерта, че решението за евентуални поправки в основния закон трябва да се вземе от българските институции, защото другото е „доброволен отказ от суверенитет„.

Президентът припомни, че целта на консултациите е да дадат отговор на въпросите – дали Конституцията гарантира правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система и дали е надеждна бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол.

За тези промени правя договорки единствено с българските граждани, чрез българските обществени и съсловни организации и българските институции. Ако някой друг прави някакви други уговорки, искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са оправомощени да инициират промени в основния закон. Можем да изучаваме чужд опит и чужди модели, но решенията трябва да вземаме сами. Другото е доброволен отказ от суверенитет„, заяви държавният глава.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 17.01.2020 — 13:01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme