Морският туризъм в годините на социализма – спомен за един култов ресторант

restorant Neptun socializam morski turizam

През 60-те години на миналия век е в ход програма, която превръща слабо известни градчета по нашето Черноморие в световноизвестни туристически дестинации.

Създадени са знаковите курорти “Албена”, “Златни пясъци” и “Слънчев бряг”, а селища като Несебър, Созопол и Приморско губят анонимността си и придобиват статут на едни от най-предпочитаните места за отдих.

Програмата за развитие на българското Черноморие включва засилено строителство на хотели, ресторанти и всякакви други увеселителни заведения, изникващи по цялата брегова ивица – от Резово до Дуранкулак.

Така България излиза на световната туристическа сцена, а по нашенските плажове все по-често звучи руска, полска и дори шведска реч.

Обмислени до най-малкия детайл, новопостроените курорти предлагат комфорт и спокойствие, които привличат семейства от цяла Европа. Те се отдават на почивка и забавления сред все още девствените дюни – в годините на социализма, по нашето крайбрежие.

Международният туризъм се обособява като важен отрасъл от българската икономика. Основна заслуга за това стопанско предприятие “Балкантурист”, което е основано през 1948 година. Неговите чуждестранни представителства популяризират родината ни чрез контактите си с журналисти и публицисти, както и чрез провеждането на тематични събития, посветени на българската култура.

Една от многото цели, които трябва да бъдат постигнати, е превръщането на България в международно средище за младежки отдих. В тази връзка, през 1957 година в залива Атлиман край Приморско е направена първата копка на мащабен проект. За няколко години е изграден популярният Международен младежки център “Георги Димитров”.

Той е създаден край просторната плажна ивица между Приморско и Китен. В него са построени няколко големи хотела, носещи имената „Бисер“, „Хоризонт“ и „Нептун“.
По-късно, за да бъде увеличена легловата база, на територията на комплекса се появяват и многобройни бунгала, както и място за къмпинг.

В Международния младежки център “Георги Димитров” са изградени и редица ресторанти. Повечето от тях са към големите хотели на комплекса, но има и няколко по-малки заведения.

Част от тези места е и ресторант “Нептун”.

Двуетажното заведение е разположено само на няколко метра от плажната ивица. То е едно от най-посещаваните в околността. Барът къв него е гаранция за наличието на клиенти и по светло, и по тъмно.

Ресторантът е построен в началото на 60-те години и притежава характерната за обществените сгради от това време архитектура. В предната му част е обособена красива цветна алея, от която започват две стълбища, водещи до залите за посетители.

Те са изградени върху широка тераса – с изглед към морето, обграждаща вътрешен двор, също аранжиран с цветя.

Историята на ресторанта като такъв продължава до началото на 90-те години на миналия век. Тогава – след промените около собствеността на ММЦ „Приморско“, част от сградата за кратко функционира като дискотека.

Днес, някога безупречно подредената алея, е обрасла с бурени, а нащърбените й стъпала са докосвани само от падащите листа. Ресторантът отдавна е само красива илюстрация върху картичките от онова време. Единствената негова част, която все още се използва за нещо, е превърната в склад към едноименния хотел.

Размахът, с който са строили навремето, си личи дори от обраслите с растителност развалини. Макар и занемарени, залите на ресторанта все още впечатляват с размерите си, а запазилите се рамки от някогашния прозрачен купол на тавана допринасят за възраждането на атмосферата от онова време, когато около металните маси и столове е звучала естрадна музика.

Неусетно над ресторанта тихо се разнася познатата мелодия от миналото “Ах, Ропотамо, ах, Ропотамо, разкрий ми тайните си ти…”

Източник: webcafe.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme