Валя Ахчиева: Шайка олигарси и политици са обявили война на народа

protest Pernik voden rezhim noemvri 2019

Журналистът Валя Ахчиева, която разследва водната криза в Перник, обяви, че сателитни снимки отпреди месеци на язовир “Студена” ясно показват, че проблемът е бил известен отдавна.

Въпросът е в две части – кой какво не е свършил от задълженията си и къде е водата? Още през август заплахата се е задала зад ъгъла и никой не е видял?“, заяви Ахчиева пред БНР.

Пълна лъжа са твърденията, че никой не е знаел за какво става дума. В България има Закон за водите. Водите на България на национално ниво се управляват от Министерския съвет. Оперативното управление на водите се осъществява от министъра на околната среда и водите. В цикъла на управление министърът трябва да издаде разрешително за водоползване, утвърждава стратегически график за всеки язовир поотделно, издава ежемесечен график, който е част от разрешителното за всеки язовир. Вярно е, че графикът се издава въз основа на заявка, но заявката в никакъв случай не е решаваща. Органът, който взема решение, е министърът“, обясни разследващият журналист.

Valia Ahchieva

Ахчиева допълни, че първостепенен приоритет е осигуряването на питейното водоснабдяване. Тя обясни, че министърът на околната среда и водите може да наложи лимит или да изключи другите водоползвания, например за промишлени цели.

Нищо подобно не е направим министър Нено Димов в продължение на 3 месеца“, категорична е Валя Ахчиева.

 “Кой обяви война на хората в Перник?”, попита тя. Ахчиева е категорична, че има и други хора, които не са изпълнили своите задължения, за да има вода за хората:

Не е само министърът за арест. Или прокуратурата ще ги намери тези, които са обявили война на хората в Перник, или ние журналистите ще започнем да ги посочваме… Това е войната, обявена на народа от една шайка олигарси и политици, каза Ахчиева.

Тя попита и дали толкова бързо сме забравили водната криза в София и къде изчезна водата на язовир “Искър” през 1994-1995 година.

Валя Ахчиева смята, че ако не се открият причините за безводието в Перник и в други региони, водните кризи ще продължат.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme