Президентът Радев огласи решенията на Консултативния съвет за национална сигурност

prezident Rumen Radev

Обединихме се около позицията, че ескалация на кризата в Близкия Изток застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб. Съветът счита, че страните трябва да избягват всякакви действия, водещи към ескалация, като положат усилия за провеждане на ефективен диалог и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства„.

Това заяви президентът Румен Радев след свикания от него Консултативен съвет за национална сигурност във връзка със създалото се напрежение между САЩ и Иран. Той заяви, че САЩ и Иран трябва да запазят и договореностите си по Иранското ядрено споразумение.

След заседанието държавата ни излиза с 4 препоръки:

Първо – да се поддържа национална позиция – с акцент необходимост от деескалация на напрежението, която да бъде последователно отстоявана.

Второ – службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с риск за заплаха на националната сигурност.

Трето – Външно министерство да поддържа контакт постоянен с българските граждани и да гарантира тяхната сигурност.

Четвърто – Министерство на отбраната да предприеме мерки за осигуряване на безопасността на български военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница.

При промяна на обстановката ще бъдат взети допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.

В срещата взеха участие министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, лидерите на БСП и ДПС – Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и др.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 09.01.2020 — 16:56

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme