Проф. Ваня Добрева със силна реч в памет на освободителите ни

BSP Sofia profesor Vania Dobreva

Свободата е най-висша ценност! Тя не ни се дава даром.

Това заяви проф. Ваня Добрева – заместник-председател на Градския съвет на БСП – София и на Сдружението на приятелите на Русия „Александър Невски“. Тя произнесе реч по време на тържественото честване на 142-ата годишнина от освобождението на София от турско робство.

Венци и цветя на паметника на Българския опълченец поднесоха лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в Столичния общински съвет Калоян Паргов, народни представители и общински съветници от социалистическата партия.

Проф. Ваня Добрева нарече 500-те години турско робство – „български апокалипсис“.

Истински подвиг през тези пет века е опазването на българското ни име и духовните скрижали на нацията„, подчерта заместник-председателят на Градския съвет на БСП – София.

Въпреки поругаването на честта на семействата и децата, въпреки ширещите се емоционални състояния на страх и страдание, българинът запазва свещения спомен за своя произход, за рода и вярата си. И не е случайно, че робското безвремие ражда примерите на върховен български героизъм – чрез подвига на хилядите български хайдути, четници, революционери„, заяви проф. Добрева.

Тя припомни събитията около 4-ти януари, когато преди 142 години руски военни части, предвождани от генерал Йосиф Владимирович Гурко, освобождават град София от турско робство.

Проф. Ваня Добрева добави, че от съвременна гледна точка са необясними невероятната издръжливост и воля, проявени от руските воини и от българските опълченци, които преодоляват извънредно тежки препятствия в името на освобождението на София.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 04.01.2020 — 16:17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme