Омбудсманът Диана Ковачева с важна препоръка за размера на най-ниските пенсии

bednost_pensia_starost-3

Омбудсманът доц. Диана Ковачева настоява да се потърси правен механизъм, който да направи възможно актуализирането на най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст, така че тя да не е под линията на бедност.

Тя е отправила своята искане в писма до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, както и до управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

По данни на Националния осигурителен институт към момента размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 219, 43 лв., при линия на бедността за тази година от 348 лева. От 1 януари 2020 г. линията на бедност ще бъде 363 лева, а от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 250 лева“, пише в становището си омбудсманът.

Diana Kovacheva ombudsman

Повод за писмото на доц. Ковачева са стотиците жалби, както и петиция от 1 800 души до институцията на обществения защитник. В нея граждани се оплакват от факта, че и с очакваното индексиране на пенсиите от юли 2020 година с 6,7 на сто – предвид ръста на цените и инфлацията, техните доходи ще бъдат под линията на бедността, а полученото увеличение определят като крайно недостатъчно за реално подобряване на жизнения им стандарт.

По този повод Ковачева препоръчва да се намери правен механизъм за повишаване на минималната пенсия до нива, които да гарантират на хората достоен живот.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme