76 години от убийствата на шестте ястребинчета

6-te iastrebincheta

На 20 декември 1943 година в село Ястребино (област Търговище) са разстреляни 18 души, сред които 6 деца. Те са на възраст между 7 и 12 години. Трагичната им смърт ще остане в историята като “убийствата на шестте ястребинчета”.

Масовият разстрел е отмъщение на монархофашистката власт за партизанските действия в района. На 20 декември 1943 година по заповед на подпоручик Константин Йорданов войници разстрелват на шосето край село Ястребино (западно от Омуртаг) 18 души, след които и шестте ястребинчета.

Убийствата

По предварително подготвен списък са арестувани семействата на 6 партизани. По случайност тогава няколко деца не са у дома си и се спасяват.

Задържани са 18 души, сред които шест деца: Надежда – на 12 години, Иван – на 9, Стойне – на 7, близначките Ценка и Цветанка – по на 13 години и 11-годишната Димитринка. Арестувани са и родителите на децата, както и дядо Стойне на 75 години, и 70-годишната баба Наста.

Задържаните са отведени в общината на селото и формално са разпитани от подпоручик Йорданов. До последно те смятат, че ще ги изселят. Никой не предполага, че ще бъде убит, без да е бил изправен пред съд.

След разпита ги повеждат към общинския център Поляне (днес Антоново). Изведнъж им заповядат да свърнат към поляна в гората. Подпоручикът получава заповед от командира на полка полк. Атанасов “да ликвидира” ятаците на нелегалните. Йорданов обаче заповядва да бъдат разстреляни и жените, и децата.

Още по пътя е убит дядо Стойне, защото не може повече да върви. После в гората идва ред и на останалите – за да не бягат, първо прострелват краката на арестуваните. Въпреки това някои от дечицата побягват, но застигнати от изстрелите, падат завинаги на замръзналата земя.

Като по чудо куршумите не засягат 7-годишния Стойне. Зашеметен и уплашен, той моли да не го убиват. Жесток изверг стреля и детето пада мъртво. Момченцето е толкова малко, че все още няма снимка. В бедните селски семейства по това време първите снимки на децата често са били правени, когато са тръгвали на училище.

shestte iastrebincheta razstrel

Подпоручик Йорданов не присъства на самата екзекуция. По негова заповед я командва фелдфебел-школник Никола Маринов. По ирония на съдбата той е член на РМС, който е мобилизиран в армията. (След 9 септември 1944 година Йорданов е осъден на смърт от Народния съд, но Маринов “лежи” за сравнително кратък срок в затвора и е освободен. По-късно е инженер в Плевен.)

pametnik v pamet na Iastrebinchetata

Подпоручик Йорданов и полицейският агент Узунов пристигат на място и доубиват няколко души, които са тежко ранени, но са все още живи.  След това събират жителите на Ястребино и им казват, че арестуваните се опитали да избягат и поради това войниците са ги застреляли. Принуждават съселяните им да ги погребат в общ гроб.

Военните завършват “акцията”, като разграбват и опожаряват къщите на жертвите. Говори се, че малко след разстрела – в Ястребино пристига офицер. Той носи заповед за отмяна на екзекуцията. Командирът на полка не очаква подобно зверство и е притеснен, когато чува за извършеното. Последвалата безсънна и страшна нощ е нарушена от шума на камиони с войници. Те са изпратени по заповед на подпоручик Йорданов, за да изровят труповете. Целта е да не останат никакви следи от кървавото престъпление. Закарват вкочанените тела в гората край село Долна Златица, натрупват ги на клада и ги изгарят.

Сред убитите има хора с различни убеждения – от фанатичния комунист Рангел Дончев, до кроткия Димитър Богословов, който е далеч от нелегалните работи и предупреждава дъщерите си Катя и Марийка, че се набъркват в опасно дело и се чуди какво ще стане с тях. Той и съпругата му Станка са разстреляни, Катя загива в партизански отряд, а Марийка е хвърлена в затвора.

След 9 септември 1944 година палачите са настигнати от възмездието. В интерес на истината трябва да се каже, че в годините след 10 ноември 1989-а никой не надигна глас те да бъдат оневинени и реабилитирани.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme