Президентът Румен с вдъхновяващо слово за подвига на един от националните ни герои

Radev gvardeici voenni dekemvri 2019

Неустоимият стремеж към свобода и човешко достойнство на Капитан Петко войвода не се вместваше в национални граници и не признаваше многократното числено превъзходство на противника. И във време на робство, и в дните на свободна България той стоеше прав и непоколебим в защита на онеправданите и подтиснатите“.

Това заяви президентът Румен Радев на тържествената церемония по откриването на паметник на Капитан Петко войвода на “Алеята на бележитите българи” в Борисовата градина в София.

Днес се навършват 175 години от рождението на великия революционер и борец за свобода.

prezident Radev pametnik Kapitan Petko Voivoda

Държавният глава подчерта, че „Алеята на бележитите българи“ събира онези, които със слово и оръжие са посветили живота си на свободата и благоденствието на българския народ, а техните паметници напомнят за предизвикателствата, борбите и върховете в националния ни летопис.

От днес своето заслужено място тук има и великият борец за свобода, едно от най-тачените лица на тракийската кауза – безсмъртният Капитан Петко войвода“, посочи Румен Радев.

Днес той заема своето място сред бюстовете на Левски и Ботев, на Делчев и Александров като един от най-големите закрилници на Родопите и Беломорието и е сред колосите на национално-освободителното ни движение“, каза още президентът.

Той е категоричен, че стожерите на българщината и на националното ни достойнство в 13-вековната ни история са много, но Капитан Петко войвода е един от най-значимите, пленил сърцата на поколения българи със смелост, чест и всеотдайност.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme