Защо съдът не регистрира партията на Слави Трифонов

Slavi Trifonov

Софийски градски съд отказа да регистрира партията „Няма такава държава“ на шоумена Слави Трифонов.

Мотивът за това е, че символът, избран от партията – „отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено„, е като българския флаг, а това е забранено.

Мотивът на съдебния състав – с председател Татяна Костадинова е, че:

Използване на знамето в символа на партията е налице, не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката„.

Съдия Татяна Костадинова подчертава, че забраната да се използват държавните символи като герба и знамето в партийните символи не е самоцелно, а гарантира равенството на всички участващи в политическия живот, „защото никой от тях няма за свой първоизточник държавната власт и никой не може да се ползва с предимство на тази основа„. Но най-важната цел на тази забрана е да се ограничи възможността гражданите да отъждествят една партия с източника или носителя на държавна власт.

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок от връчване на препис.

Политически наблюдатели коментират, че не са тайна близките отношения между Слави Трифонов и почетния председател на ДПС Ахмед Доган. На много хора вече е ясно КОЙ стои зад партията на Трифонов, а вероятно и зад „кабеларката“ му.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 21.01.2020 — 17:27

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme