Социалистите настояват за важни промени в Наказателно-процесуалния кодекс

Ninova Zarkov Filip Popov BSP

БСП внесе предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Социалистите предлагат – да се даде възможност за обжалване пред съда на отказите на прокуратурата да разследва сигнали.

С този текст предлагаме да се наложи контрол върху безконтролни досега актове на прокуратурата„, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

Много време в българското общество се води дискусия за необходимите промени в съдебната власт, за правомощията на прокуратурата и главния прокурор„, обясни тя.

В момента, ако някой подаде сигнал до прокуратурата и тя откаже да заведе досъдебно производство по различни причини – икономически, лобистки, политически, този процес приключва. Той е затворен в рамките на прокуратурата и до главния прокурор. Това създава чувство за несправедливост у хората и предпоставки за произвол. Ето защо, принципно и от доста време настояваме за налагането на контрол върху действията на прокуратурата„, добави Корнелия Нинова.

Поради това, от БСП внасяме предложение, с което този контрол да се осъществява от независимия български съд„, заяви още Нинова.

Председателят на левицата поясни предложението на БСП – всеки, който е подал сигнал и не е получил според него адекватен отговор, може да обжалва действията на прокуратурата пред съда. Той може да потвърди решението на прокуратурата или да го отмени и да го върне обратно, със задължителни указания за прилагане на закона.

Смятаме, че това е възможност – чрез закона да се създаде рамка, в която да не се допускат произволни действия, злоупотреби от страна на прокурори. Смятаме, че така ще се възстанови чувството за справедливост у онези, които очакват истинско правосъдие в България“, каза още Нинова.

 Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 29.11.2019 — 14:50

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme