Нинова за кризата с водата: Не е виновно слънцето, а некадърното управление във водния сектор

Ninova parlament

Не ви е виновно слънцето, нито водата, нито ВиК дружествата, а безхаберното управление през последните 10 години и безсилието на същото това управление да реши проблема“.

С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна от трибуната на Народното събрание към управляващие. По искане на БСП депутатите изслушаха министъра на околната среда Нено Димов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков за водната криза в Перник и в други райони на страната.

Председателят на социалистическата партия обвини представителите на изпълнителната власт, че не поемат отговорност за политиката на правителството на национално ниво във водния сектор, а една-две оставки сега не решават проблема.

Помните ли, когато язовири заливаха Варна, Ямбол – тогава министърът каза: “свиквайте, климатични промени”, сега обратно – няма вода – “свиквайте”, ще носите легени, защото има климатични проблеми, засушаване“, обобщи ситуацията Нинова.

Тя попита чия е отговорността за това, че 75 на сто от водата се губи. Отговорът й – на правителствата на ГЕРБ от последните 10 години.

Къде са парите от оперативните програми? По ваша статистика – за 10 години сте подменили 0,10 на сто от водопреносната мрежа“, каза Корнелия Нинова.

Тя отбеляза, че проблемът в Перник е поне от две-три години, а управляващите тепърва проучват алтернативни източници.

Шокирани сме, че зам.-министър призна, че е разбрал от медиите, че освен в Перник и в други градове има воден режим. Това казва всичко и потвърждава тезата ни за безхаберие“, коментира лидерът на БСП.

Областният управител на Перник през третата година от управлението си е разбрала, че има правомощия и задължения за водата. Какви хора назначавате, знаят ли какво правят?”, попита риторично Корнелия Нинова.

Кметът на Перник чий беше, какъв е на Шумен, на Ловеч – преди и сега?! Хайде поне в тази огромна национална криза да не подхождате така, когато хиляди граждани са на воден режим!”, категорично заяви председателят на социалистическата партия.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme