“Златната“ автомагистрала”: Дават близо 600 милиона лева за изграждането на 13.2 километра

magistrala Struma stroezg

Дружество по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) „АПП ЛОТ 3.2.1“ е определен за изпълнител на 13.2-километров участък от автомагистрала “Струма” през Кресненското дефиле – лот 3.2.1.

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски подписа решението за класиране на участниците в процедурата за определянето на изпълнител в обществената поръчка за “Избор на изпълнител за проектиране и строителство на отсечка от автомагистралата в участъка между Кресна и Крупник“, съобщиха от ведомството.

Това е платното в посока Кулата – София, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе.

В дружеството „АПП ЛОТ 3.2.1“ участват: “ГРОМА ХОЛД“ ЕООД, „ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА“ АД, „ВОДНО СТРОИТЕЛСТВО – БЛАГОЕВГРАД“ АД, „ПЪТПРОЕКТ“ ЕООД и „ВАХОСТАВ-СК“ а.с.

Грома Холд е новото име на бившата „Агромах”, свързвана със строителния бос Методи Бачев, а “Вахостав-СК” е словашка компания.

Любопитното в решението на АПИ е, че избраната оферта е значително по-висока от прогнозната стойност на строителството на пътя в Кресненското дефиле. Заложеният бюджет на проекта бе 444 796 305 лв. без ДДС (533 800 000 лева с ДДС). Освен това предложението на „Грома Холд” и на словаците не е най-изгодно като цена. То е с 96 милиона лева по-високо от предложението на друг консорциум, но АПИ избира по-съкпата оферта.

Точната сума, оферирана от “Грома Холд” е  599 999 903.90 лв. с ДДС. Това което означава, че всеки километър от платното ще струва на българските и европейските данъкоплатци по 45,45 милиона лева, пише offnews.bg

Високата цена била поискана, защото проектът бил много сложен.

Фирмите от обкръжението на “Грома холд” спечелиха търгове за над 200 милиона лева, но успехът им секна през 2016 година. Серия от събития маркираха “падението” на компанията. Едно от тях беше август 2016 г., когато местен новинарски сайт публикува клип, на който се вижда, че Методи Бачев (който формално не участва в управлението на “Агромах”, но се смята за неформален съсобственик на дружеството) отправя нецензурен коментар, свързан с кмета на Симитли и премиера Бойко Борисов, по време на събор в село Черниче“, пише изданието “Капитал” през юни тази година (capital.bg).

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme