Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев със силен политически коментар, отговори и на Станишев

Kiril Dobrev BSP plenum noemvri 2019

“Входът на БСП за местната власт е през областните градове”.

Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на днешното заседание на Националния съвет на партията.

Като председател на Националния предизборен щаб той направи анализ и оценка на изминалите местни избори.

Добрев съобщи, че за кметовете на Коалиция “БСП за България” са гласували над 650 хиляди български граждани. “Това е с близо 100 хиляди повече в сравнение с 2015 година. БСП спечели изборите на първия тур от местните избори в 35 общини. Яви се на балотаж в 57, от които спечели – 24. Кметове на БСП и подкрепен от партията бяха избрани областните градове – Благоевград, Перник, Разград и Русе.

Кандидатите на левицата за районни кметове се явиха на балотаж в 10 района на София, в два в Пловдив и в 4 във Варна. Те спечелиха в софийските – “Изгрев” и “Младост”. През 2015-та година БСП е била на балотаж в 3 софийски и 2 варненски района, но няма спечелен нито един”.

Преди пленума бившият председател на БСП Сергей Станишев излезе с критичен призив за “промяна” на посоката в БСП.

БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. От тази гледна точка БСП от демократична, се превръща в авторитарна партия, когато всяко различно мнение, всяка критика, се възприема като акт на война“, коментира Станишев.

На критиките от страна на Станишев – Кирил Добрев отговори с предизвикателство към него в качеството му на лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Наложително е Партията на европейските социалисти да вземе отношение по въпросите с честността на изборния процес в България. Това е един от начините, по който ще можем да дадем сигнал и да направим крачка в посока предотвратяване на тези порочни практики. За пореден път на избори се наблюдава намеса от страна на МВР и други държавни институции в процеса, която е в полза на управляващите. Приема ли ПЕС за нормални изборните практики в България и с какво може да допринесе те да бъдат преодолени?”, попита Добрев.

Той предсказа, че “симбиозата между ГЕРБ и ДПС при буквалното разпределяне на малките и средни общини, скоро ще обезсмисли местните избори“.

Очаквахме победи на изборите за кемт в още два от областните градове – Ловеч и Шумен. Искам да кажа, че резултатът ни в Шумен е въпреки ДПС и другарят Дъбов много добре знае това, а в Ловеч съм убеден, че ние спечелихме изборите. Съжалявам, че кандидатът ни там се отказа да обжалваме, с изключително лични мотиви“, заяви зам.-председателят на БСП.

Очаквахме поне още 10 общини, където не просто губим с малко, а ни обраха и излъгаха. Там имаше емоция за промяна, но и огромен натиск за запазване на статуквото. Там битките бяха на живот и смърт – Дупница, Белово, Горна Оряховица, Вършец, Радомир, Долни Дъбник, Хисаря, Силистра“, избори Добрев.

Имаме доста кметове под 35 години, а в листите ни се наблюдава сериозно подмладяване. И то реално. Защото младите, новите ни кандидати – вече са общински съветници, а не пълнеж в листите“, подчерта председателят на Националния предизборен щаб на БСП и даде примери с Нови Пазар, Хасково, Дряново, както и с други общини.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme