Изборите минаха и се оказа, че ни готвят „тесла“ с цената на тока

poskapvane shokovo

От началото на юли 2020 година регулираната цена на електроенергията за бита и малките предприятия ще се формира на „пазарен принцип“. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Частичното освобождаване на цената на тока за домакинствата било изискване на Европейската комисия. Ако това не станело, тя нямало да одобри исканата от България финансова подкрепа за производители на електроенергия в периода до 2030 година.

Шефът на държавния „Електроенергиен системен оператор“ Ангелин Цачев твърди, че от Брюксел настоявали най-късно до 2025 година пазарът на електроенергия да излезе извън държавата и цените да се формират изцяло по търговски сделки.

Трябва да отбележим, че големите фирми в България вече купуват електроенергия „на пазарен принцип“. Откакто това стана, цената на тока за стопанските потребители рязко скочи. Това ли очаква и всички хора у нас, които се водят „битови потребители“?!

Бизнесът у нас твърди, че в България е формиран картел при продажбата на електроенергия на „свободния пазар“ и поради това цената на тока е станала много висока.

Винаги досега Комисията за енергийно и водно регулиране е определяла за битовите потребители цените на тока. Вкарването на „пазарна компонента” в тарифите за домакинствата – вероятно съпроводено с принудително извеждане на свободния пазар на малките фирми, ще доведе по поскъпване на тока с повече от сегашните – около 2 процента годишно, смятат експерти.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme