Държавата ще търси над 52 милиона лева от братя Домусчиеви

Borisov Domuschiev

Държавата ще търси неустойки за над 52 милиона лева от собствениците на Параходство “Български морски флот” (БМФ) – братята Кирил и Георги Домусчиеви. Причината – твърди се, че те не изпълнили ангажименти по договора за приватизация на дружеството. Става дума за запазване на броя (тонажа) на корабите, за числеността на работниците и служителите, както и за повишаване на заплатите им до края на 2018 година. Тогава изтече 10-годишният контрол върху изпълнението на условията по сделката.

Дружеството “Кей Джи Маритайм Шипинг”, притежавано от “Адванс Пропъртис” на Домусчиеви, което държи 70% от БМФ, е било глобено заради тези нарушения с над 52 млн. лв. през септември 2019 година. Това е станало с решение на Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК), в каквато се преобразува през октомври Агенцията за приватизация, твърди “Медиапул”.

Санкцията – в размер на 52 252 446 лв., обаче не е била платена в законово установения срок. Поради това ведомството предвижда да заведе до дни иск срещу “Кей Джи Маритайм Шипинг” пред Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата.

Именно тази санкция се опитаха да избегнат през 2016 година братя Домусчиеви, когато поискаха от Арбитражния съд на БТПП да се произнесе по спора им с тогавашната Агенция за приватизация и следприватизационен контрол – за промяна на приватизационния договор. Решението бе в полза на собствениците на БМФ. То обаче създаваше предпоставки за неизпълнение и на редица други приватизационни договори, сред които и този за раздържавяването на “Булгартабак”, чиито цигарени фабрики на практика вече не работят, макар да не е минал 10-годишният задължителен период на работа.

След скандал в управляващата коалиция и намесата на бившия вицепремиер Валери Симеонов – решението в полза на БМФ, което по тогавашни оценки щеше да спести на Домусчиеви над 58 млн. лв. глоба, бе обжалвано пред Върховния касационен съд. Той върна делото в БТПП за ново разглеждане. Арбитражът обаче прекрати производството си по казуса защото изведнъж откри, че няма компетентност да го разглежда.

До 30 юни 2019 година купувачите на БМФ е трябвало да отчетат изпълнението на поетите ангажименти. Те обаче не са го направили и поради това им е наложена глоба от 11 хиляди евро, която е платена, обясниха от Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Освен това е било установено, че не са били запазени работните места, които съгласно договора за приватизация е трябвало да бъдат гарантирани. Дружеството БМФ, което преди приватизацията му е имало над 2800 служители, е било длъжно да поддържа персонал от 2360 души между 2012 и 2019 година. През 2017-а обаче там са били наети само 907 души.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme