Шпионски скандал с руски дипломат у нас

rusko posolstvo Sofia

Специализираната прокуратурата работи по сигнал, че на територията на страната чужд гражданин е събирал информация, която представлява държавна тайна. Тя е била предоставяна на друга държава.

Сигналът е подаден от ДАНС, а за чуждия гражданин е установено, че е служител в посолството на Руската федерация у нас.

С получаване на сигнала е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката, информира БНР. От съобщението на Спецпрокуратурата става ясно, че чувствителната информация е събирана в продължение на година – от септември 2018 година: „Гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител с достъп до класифицирана информация на България, Европейския съюз и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската федерация в София. По силата на Виенската конвенция той се ползва с имунитет, поради което наказателното производство е спряно и до повдигане на обвинение не се е стигнало. На 25 октомври т.г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 28.10.2019 — 16:54
  1. ВЕЛИКА братска РУСИЯ им е ТРЪн в очите, а ТОВА,……ЧЕ България – СЕ ТРЕСЕ от КОРУПЦИЯ и Изборите СА КУПЕНИ…..всичко е нормално според прЕмиера ни…….ОТВРАТИТЕЛНО Е !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme