Известен български генерал участвал в създаването на легендарно съветско оръдие

savetsko oradie

В днешни дни са малко хората, които си спомнят за личността на армейски генерал Иван Михайлов – дългогодишен български военен министър, преди този пост да се заеме от Добри Джуров.

След разгрома на на Септемврийското въстание, със задочна смъртна присъда в България, Иван Михайлов около 17 години е емигрант в бившия Съветския съюз.

Присъдата, която получава от военния съд в Лом след въстанието е уникална по формулировката си – в нея се казва, че той е осъден „да изтърпи наказанието смърт чрез обесване на публично място в центъра на околията”, пише retro.bg

general Ivan Mihailov

В Съветския съюз Иван Михайлов се установява в Ленинград, сегашният Санкт Петербург. Завършва военна  академия и като офицер артилерист е зачислен в съветската армия, но под фалшивото име Буров.

През 1934 година Михайлов е включен в състава на известното конструкторско бюро за оръжия на генерал Василий Грабин. Там българинът участва в създаването на легендарното 76-милиметрово дивизионно оръдие Ф-22. То е с превъзходни бойни и балистични качества за времето си (1936 г.) и става прототип на артилерийските установки на Втората световна война.

Освен Иван Михайлов (Буров) в състава на конструкторското бюро на Грабин работели още двама българи – Георги Дъбов и Димитър Димитров. За тяхната съдба се знае само, че също са били български политически емигранти.

След края на Втората световна война Иван Михайлов се завръща в България и започва кариерата си в българската армия. Той се ползва с безусловното доверие на Георги Димитров. След негоата смърт възлагат на Михайлов поста – комендант на траурния влак, който пристига от Москва в София.

Иван Михайлов израства бързо в политическата и военната кариера – става член на Политбюро на ЦК на БКП и министър на отбраната в няколко правителства.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme