Бившият шеф на кабинета на президента Радев с мрачен коментар за ситуацията в България

Ivo Hristov evrodeputat Ivo Nikolov kandidat Gabrovo Duma shef

В страната все повече хора се страхуват да заявяват свободно, че са причастни към опозицията. У нас все повече “опозиция” се приравнява към „конспирация“. Това е много характерно за една настъпваща диктатура – ако мислиш различно, значи нещо кроиш, правиш нещо нередно!

Това заяви заяви бившият шеф на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, който в е депутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Той говори по време на дискусията на тема: “Демокрация, медии, журналисти. Свобода и отговорност. Европа, България, Габрово”.

Тя бе организирана от Ивелин Николов. Той е кандидат за кмет на община Габрово и главен редактор на вестник “Дума”.

Иво Христов  смята, че хората в България се страхуват. “Когато обикалях страната в рамките на кампанията преди изборите за Европейски парламент, навсякъде мутри стояха около входовете на залите, в които се провеждаха събитията. Брояха тези, които влизат и излизат. Хората ми доверяваха как са притискани и рекетирани. Те споделяха това винаги на излизане, мимоходом, тихо, защото вече не смеят да говорят за това”, разказа евродепутатът.

Върнахме се в атмосферата от преди 1985 година дори, защото между 1985-а и 1989 г. българите говореха все по-свободно“, смята евродепутатът.

В зората на демокрацията имаше изобилие от вестници – възстановени заглавия от преди 9 септември. Множаха се и телевизиите, и радиата. Сетне те постепенно започнаха да изчезват. Най-напред хората започнаха да се отвращават от политиката, защото често бяха лъгани. Много от тях спряха да се интересуват от нея. Второ – капиталът взе да се концентрира в ръцете на различни олигарси и ставаше все по-трудно да получиш финансиране и да говориш свободно. Рекламата също е монополизирана – наивно е да се разчита на финансиране чрез реклама. Днес към това се добавят административният и политически натиск. В резултат – от медиите остана жалко подобие“, каза още Иво Христов, който е и журналист.

“Напоследък много се говори за дезинформацията. Ефектът при дезинформацията не е това, че някой ще ѝ повярва – тя лесно може да бъде разобличена. Но когато се трупат дезинформации, хората постепенно спират да вярват на когото и да било. Просто губят чувствителност и интерес към истината. На моралното ниво, на което сме се докарали, дори и някой да направи разкритие, то няма да предизвика резонанс. У нас разкрития има през два дни, но кой се интересува? Няма кой да пита премиера за къщата му в Барселона. Около него има гора от журналисти, които дори не задават подобни въпроси. По случая има доказателства, има внесени документи в прокуратурата. Това не интересува нито гилдията, нито гражданите, които вече не очакват журналистиката да им подаде някакви отговори. Към това се добавят и липсващите институции – би трябвало да има прокуратура, която да се самосезира и т.н., но тя не го прави. Ние сме в едно заблатено общество, в което истината и да бълбука, не може да промени общия характер на тази субстанция. Това е блато!”, категоричен е бившият шеф на кабинета на президента Радев.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme