Инж. Румен Томов: Всеки обещава, че ще създаде 2000 работни места, но никой не го прави

kandidat kmet Blagoevgrad Tomov

Инж. Румен Томов е независим кандидат за кмет на Благоевград, който е подкрепен от “БСП за България”.

Томов е трето поколение благоевградчанин, който е машинен инженер по професия. В момента се занимава със строителен бизнес. 58-годишният Румен Томов е бивш национален вицешампион по корабомоделизъм.

Семеен е с две деца – син и дъщеря. В интервю за вестник “Дума” кандидатът за кмет представи своята визия за развитието на Благоевград:

Г-н Томов, през последните няколко години се оказа, че Благоевград се управлява от София. Въпреки многобройните скандали около името на настоящия кмет, ГЕРБ отново се спряха на него… Според Вас това дали се дължи на “къса управленска скамейка”, или има някаква друга причина?

– Вижте, тези твърдения всички сме ги чували, но са в сферата на слухове, за които аз лично не разполагам с доказателства и не бих си позволил да ги коментирам. Смятам, че всеки човек трябва да носи отговорност за действията или думите си, ако господин Атанас Камбитов на практика живее в София, а твърди, че живее в Благоевград, което чухме за визитката му. Той носи отговорност пред избирателите и пред партията, която го подкрепя. Ако излъже, хората ще реагират и съответно ще понесе отговорността си. Относно подкрепата на ГЕРБ за него, аз не бих могъл да кажа каква е причината, въпреки публично известните пропуски на управлението му партията да реши, че той заслужава подкрепа. Това си е партийно решение, ако е грешно, то ГЕРБ ще носи отговорността за него – отново стигаме до това, че всеки носи тежестта на взетите от него решения или действия.

Кои са най-важните качества, които трябва да имат един кмет и екипът му?

– Кметът трябва да е сред хората, да има сетива за проблемите им и съответно решения. Кметът трябва да създаде мост между управляваната от него администрация и гражданското общество, за да работят заедно за развитието и просперитета на дадения град. Екипът му също трябва да познава хората, да се среща с тях и да съдейства, когато се наложи. И кметът, и екипът му са служители на обществото и дължат добро отношение, разбиране и отчет за свършеното.

Приехте да бъдете подкрепен от “БСП за България”, защо жителите на общината трябва да гласуват за вас?

– Надявам се, че ще ме подкрепят всички, които искат промяна. Всички, които вярват в принципите, на които залагам и аз. Надявам се, че запознавайки се с програмата ми, хората ще видят, че всичко, което съм заложил в нея, е постижимо и е в интерес на всички жители на общината. Не ми се иска да казвам, че ще разчитам на леви, десни, националисти или неутрални, защото, ако спечеля тези избори, аз ще бъда кмет на всички хора, независимо от политическите им убеждения. Аз не се кандидатирам заради партийна заръка или личен интерес, мотивите ми са развитието на града и благосъстоянието на гражданите.

На срещите с хора от община Благоевград казвам нещо, което според мен е много важно – хората задължително трябва да гласуват на 27 октомври, независимо дали ще подкрепят мен или друг кандидат. Само така няма да има тежест купеният или корпоративният вот. Призовавам хората да бъдат активни.

 

По какъв начин местната власт може да стимулира привличането на нови инвестиции в община Благоевград?

– Като бъда избран за кмет, на първо място ще създам този прословут бизнес парк, който всеки кмет обещава, но никой не го прави. Всеки обещава, че ще създаде 2000 работни места, но никой не го прави. Зарекъл съм се общински имот и терен, ако съм кмет, да не продам. Как ще се случи това? Чрез насърчаване на местния и чуждия икономически потенциал и нови форми на заетост в общината, на предприемачеството и иновациите.

Предвиждаме отпускане на общински терени за изграждане на производствени предприятия и експресно обслужване от общинска администрация на техническата документация.

За инвеститори клас Б (над 120 работници) – без търг при закупуване на имоти. За инвеститори клас Б при запазване над 10 г. броя на работещите – закупуване на терена на половин цена.

От няколко години Благоевградска област е на последните места в класациите за работна заплата в страната, има ли лостове местната власт да подобри тези показатели?

– Именно чрез привличане на инвестициите. За хората е важно да имат работа и тя да е справедливо платена. Искам хората в Благоевград да са богати, спокойни, да имат работа. Но трябва цялата тази схема, която е в града като бизнес, да се завърти, за да може да работят и магазините, и заведенията, и всичко останало. Основното нещо, заради което се заемам с отговорната задача да съм кмет, е да възродя облика на Благоевград, който беше пример за развиващ се млад, свеж и дишащ град, с млади хора и хора с възможности.

Ще съдействаме за осигуряването на платени стажове на младите хора след завършване на образованието им в местни компании и администрации и болници чрез договори с тях. Ще стимулираме социалната икономика чрез защита на малката, средната и традиционната търговия. Съвместно с Общинския съвет ще осигурим общински помещения и терени за млади предприемачи, които да започнат проектите си.

Кои са основните идеи, които се надявате да реализирате, ако бъдете избран?

– Както вече казах, първата задача са инвестициите, след тях всичко останало ще си дойде на мястото по отношение на благосъстоянието на хората в града. Най-важното е да задържим младите в Благоевград, за да има кой да се грижи за развитието и просперитета му.

Освен това има още няколко важни цели, за които ще работя, като увеличаване размера на средствата от държавния бюджет за общината и разпределянето му по обективни критерии с цел финансово обезпечаване на дейностите, осъществявани от община Благоевград.

Политиката за местни данъци и такси следва да се основава на принципите справедливост, поносимост, предвидимост. Ще работим за повишаване събираемостта на местните данъци и такси, а не за тяхното увеличаване. Гарантирам, че през моя мандат на кмет местните данъци и такси няма да бъдат увеличени, а училищата ще бъдат освободени от такса смет и данък сгради.

Самостоятелна капиталова програма за селата ще подобри административното обслужване в малките населени места и ще даде възможност за изпълнение на правомощията на избраните кметове чрез оптимизация на бюджета на община Благоевград.

Наша цел е да издигнем обслужването на жителите на община Благоевград до нивото на европейските стандарти. Искаме управление, обърнато към хората, и прозрачни процедури при обществените поръчки.

Откъде ще се осигурят средства за реализацията на всичко това?

– Когато се харчи разумно и се оптимизира бюджетът, смятам, че ще осигурим средства за всичко, което съм заложил в програмата си. Например да се направи експертна оценка на степента на готовност за инвестиционните проекти и изработване на планове за действия и финансово осигуряване на тяхното изпълнение. Извършване на оценка на състоянието по изпълнение на проектите с предоставени средства от Европейския съюз и държавния бюджет и изработване на съответен план на действия за по-нататъшно изпълнение. Просто всичко, което се прави, трябва да бъде обмислено и добре преценено.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme