Ето защо много хора у нас изпитват носталгия към живота при социализма

Sofia 80-te 3

Животът в Народна република България имаше и добри, и лоши страни, но живеехме по-добре и по-спокойно на фона на днешната съсипия. Изданието retro.bg изтъква няколко причини, поради които много хора на средна и на по-достолепна вързат изпитват носталгия по това време:

Образование

Българското образование беше абсолютно безплатно и достъпно за всички. Нямаше голямо значение дали си от село, от окръжeн град или от София. Който и да е гимназист, завършил независимо къде и да е, след успешно издържан изпит можеше да постъпи в избрания от него ВУЗ и да живее на общежитие почти без пари. Стига да има добри оценки, за да се пребори с жестоката конкуренция за всяко свободно място. Качеството на образованието също беше на висота, а не като днес. Резултатите са видими – много младежи в днешно време не могат да напишат и пет изречения без грешка.

Медицина

Лечението при социализма също беше безплатно и общодостъпно. Поликлиники, болници, ведомствени лечебни заведения, санаториуми… Не се заплащаше за абсолютно нищо, свързано с болничния престой на пациента, а лекарствата бяха на символични цени. За зъболекарските услуги да не говорим – днес, ако нямаш пари, си ходиш без зъби.

Безработица

Всеки, завършил училище – гимназия, СПТУ, техникум или ВУЗ, беше разпределян да работи още преди да е завършил. Държавата по закон беше длъжна да намери работа на всеки трудоспособен български гражданин и го правеше, а милицията следеше да няма шляещи се хора по улицата.

Почивката

Преди 1989 година почивката на всеки български гражданин бе гарантирана от държавата. С карта от предприятието – на символична цена, хората прекарваха 14-дневен летен отдих в изградените за тази цел ведомствени почивни станции и санаториуми. А правото на пълноценна почивка се спазваше много строго.

Възпитание

От най-ранна възраст у децата се възпитаваше любов към труда, уважение към по-възрастните, норми на поведение в обществото. Затова нямаше толкова хулигани, хората имаха морал и ценности.

Сигурност

По времето на НРБ престъпността беше сведена до възможния минимум. Хората не живееха в страх, а ключът от апартамента си оставяха под изтривалката пред входната врата. Убийства и грабежи почти нямаше, а престъпниците почти веднага получаваха справедливи присъди.

Пенсионната система

Мъжете се пенсионираха на 60 години – при 25 години трудов стаж, а жените – на 55 години, ако имаха 20 години трудов стаж. При военни и милиция се изискваше 15 години трудов стаж, а за 1-ва категория труд, след които миньорите – 10 години стаж.
Размерът на пенсиите стигаше за спокойно изживяване на старините, защото цените не бяха високи, а голяма част от хората имаха жилища и право на безплатно здравеопазване.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme