Един от най-опитните кандидати на левицата: Управлението на града е лениво и не е достатъчно взискателно

Sofia mrasen vazduh smog

Един от големите недостатъци на сегашния модел на управление на Столична община е прекалената централизация на бюджета.

Един от основните проблеми в София е фактът, че кметът Фандъкова управляваше с много удобно мнозинство в Столичния общински съвет, което одобряваше всяко решение, независимо дали е добре обмислено или не.

Това заяви досегашният заместник-председател на Столичния общински съвет (съкратено СОС) Милка Христова, която е втора в листата с кандидати на БСП за общински съветници за местните избори на 27 октомври.

Това направи управлението на града лениво и не достатъчно взискателно към решенията, които приемаше”, коментира Милка Христова пред “Канал 3”.

Столична община се състои от 24 района, част от тях са по-големи и от най-големите областни градове. На практика един районен кмет, който е избран от повече от 100 000 гласоподаватели, няма собствен бюджет, тъй като по закон той е второстепенен разпоредител.ъТова означава, че той получава една таблица със сумите за заплати, за консумативи, но няма никакви права по отношение на инвестиционната програма. А това е черешката на тортата. Там са ремонтите, новото строителство, благоустрояването. За да заобиколим тази законова празнота, ние винаги сме казвали така – нека 20% от инвестиционната програма, която в София е огромна, между 500 и 600 милиона, да бъде заделена за съответния район. И кметът, заедно с местните граждански и неправителствени организации, с етажните собствености да реши кое е най-важно да бъде направено за съответната година за съответния район“, обясни Милка Христова, която много добре познава работата на Столична община.

Тя е категорична, че е необходима децентрализация, защото в момента на практика администрацията в Столична община решава кой кмет да бъде успешен, като му задели повече средства за инвестиционни разходи, както и кой да бъде неглижиран.

Milka Hristova BSP Sofia

Милка Христова добави, че БСП има коренни различия по отношение на визията за развитието на София в сравнение с управляващите досега.

Столичният общински съвет е основният орган на местното самоуправление, от който в най-голяма степен зависи развитието на града“, коментира тя.

С огромно огорчение и голяма доза неудовлетворение обаче ще кажа, че Столичният общински съвет не изпълняваше досега конституционните си права. Аз съм общински съветник вече два мандата и констатирам, че основната цел на СОС, която е да формира политиките и стратегията за развитие на града, за съжаление не се реализира. Общинският съвет беше превърнат в придатък на администрацията или казано по-друг начин – във валидатор на решенията на кмета на София и на нейния екип… Не е нормално, не е добре за града ни на сесиите на Столичния общински съвет да няма дебати, а всички решения да бъдат взимани кротко и под команда. Затова нека да не се страхуваме от факта, че зад Мая Манолова в Столичния общински съвет ще застанем различни партии, а няма да е само една политическа сила“, каза кандидатът за общински съветник.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme