Журналисти в БНР от цялата страна настояват за оставката на директора на медията

Balgarsko nacionalno radio

Увеличава се напрежението в Българското национално радио (БНР).

Генералният директор Светослав Костов отказва да подаде оставка, въпреки че тя му бе поискана от Съвета за електронни медии (СЕМ).

Искането – Костов да се оттегли, е поради опита за цензура, който се е опитал да наложи върху работата на журналиста от БНР Силвия Великова, както и поради спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ за няколко часа на 13 септември.

От медийния регулатор обявиха, че ако Светослав Костов не подаде оставка, то те ще задействат процедура за предсрочно прекратяване на мандата му. Самият той отрича да му е било наредено да налага цензура на Силвия Великова, както тя обяви.

Светослав Костов обаче не успява да даде ясно обяснение на причините за опита да й бъде отнето отразяването на съдебната система у нас, както и за искането – тя да не води сутрешното предаване на БНР. Вчера той организира контрапротест в своя защита, в който участваха предимно технически служители на Българското национално радио.

Svetoslav Kostov direktor BNR

Днес обаче кореспондентите на БНР в страната огласиха своя позиция срещу опита на Светослав Костов и на неговите „ментори“ да наложат цензура в тази уважавана българска медия (публикуваме без редакторска намеса):

 

Уважаеми членове на Съвета за електронни медии,

По повод тиражираните твърдения относно легитимността на редколегията на програма „Хоризонт“, държим да уточним, че всяка една позиция, заявена от нашия представителен орган пред вас, е съгласувана с всеки един от нас и ние категорично заставаме зад искането „ЗА“ оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов и на УС на БНР.

Причините за това са ви ясни – безпрецедентното спиране на радиосигнала и опитите за отстраняването от ефира на журналиста Силвия Великова. В момента обстановката в Радиото е нездравословна и оставането на Светослав Костов на този пост ще ескалира допълнително напрежение.

Дълбоко сме възмутени от опитите разговорът за безпрецедентното спиране на ефира на 13 септември 2019 г да бъде подменян с финансови въпроси за размера на заплатите и хонорарите в БНР. Вярваме, че и Вие оценявате работата на кореспондентите като изключително важна и съдържаща смисъла на определението „Национално радио“ – то е национално не заради техническите възможности на радиоразпръскването, а заради темите, които звучат в ефира. Няма да си позволим да показваме фишовете за заплатите си, тъй като това би принизило дискусията до ниво, каквото се опитват да наложат неизвестни за нас колеги. Темата в този казус е спирането на ефира и опитите за натиск върху свободното изразяване на журналистическо мнение.

Категорично заявяваме, че стоим още от първия ден на скандалното спиране на радиосигнала в цялата страна зад искането на оставка на генералния директор Светослав Костов и Управителния съвет на БНР. Това не е емоционално решение, а светкавична реакция, която, въпреки стотиците километи помежду ни, беше представена на колегите ни в София без нито един глас „въздържал се“ или „против“.

С уважение:

Благоевград – Кети Тренчева
Бургас – Даниела Костадинова
Варна – Даниела Стойнова
Велико Търново – Здравка Маслянкова
Враца – Ива Антонова
Габрово – Велина Махлебашиева
Добрич – Мая Щърбанова
Кюстендил – Кирил Фалин
Ловеч – Пламен Христов
Пазарджик – Невена Петрова
Плевен – Латинка Светозарова
Пловдив – Кремена Данева
Русе – Ася Пенчева
Сливен – Стоян Радев
Търговище – Евтим Петков
Хасково – Дора Атанасова
Ямбол – Даниела Костова„.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 01.10.2019 — 14:15

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme