Официален анализ: Много общини у нас са затънали в дългове

pari pensia

Просрочените задължения на общините в края на полугодието надхвърлят 132 милиона лева. Това става ясно от анализ на Министерството на финансите.

Тази сума е формирана от дълговете на 131 общини, представляващи 49,4 % от общия им брой.

50 общини увеличават просрочените си задължения с 26,7 млн. лева. Тези с най-голям дял спрямо годишните си разходи са: Чирпан (66,9%), Белоградчик (55,1%),  Доспат (47,6%), Неделино (45,5%) и Димово (40,7%).

От друга страна общините Столична, Пловдив, Бургас, Сливен, Русе и Стара Загора формират най-голям излишък по бюджета си. Най-голямо намаление в размера на задълженията за разходи по бюджетите си в сравнение с края на 2018-а отчитат в София, Пловдив, Перник, Добрич и др.

Най-зле по показателите за финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност за второто тримесечие са Костенец, Чирпан, Рудозем, Борован, Доспат, Тутракан, Антон, Кричим, Мездра, Рила и Минерални Бани.

Задълженията на Столичната община формират 52,0 % от общия размер на дълга. 

Що се касае до общините във финансово затруднение, просрочените от тях задължения по бюджета са в размер на 44,9 млн. лева. През 2017-а и 2018-а бяха съгласувани планове за финансовото оздравяване на 11 кметства – Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Сунгурларе, Видин, Мизия, Симитли и Стамболово. Но от началото на 2019 г. такива планове не са съгласувани, отбелязват от финансовото министерство.

banker.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme