Стотици родители протестираха срещу узаконяването на отнемането на децата ни, без съдебно решение

protest roditeli

Родители излязоха на протест в центъра на София срещу няколко закона, които – по думите им, застрашават българското семейство и които влизат в сила от 1 януари следващата година

Повече от 160 000 родители казват „не” на “антисемейните закони, които следват принципите на норвежката служба „Берневернет”, отговорна за отнемането на стотици норвежки и чуждестранни деца от техните родители“, съобщава бТВ.

Родители са притеснени, че чрез промяната в закона – частни неправителствени организации изземват държавни функции.

Могат да ни наложат задължителни социални услуги, извършвани от частни лица “доставчици на социални услуги”, дори и чуждестранно финансирани. Тези частни лица ще избират и контролират приемните семейства. Ще дават становища за пред съда – дали сме годни за родители. Ще ни дават задължителни предписания. Ще се намесват при родителски спорове. Ще получават лична информация от лекари и институции и др. За дейността си тези доставчици ще получават пари от бюджета, от такси от гражданите и от чуждестранните си спонсори“, твърдят протестиращите.

Те настояват да се спазва Конституцията на Република България. Родителите не желаят да се въвеждат права на децата, каквито не са предвидени в Конституцията, както и “доставчици на социални услуги”, а не семейството да следят за тяхното спазване:

Въпреки, че Стратегията за детето е спряна, на 01.01.2020 влизат в сила следните закони, които застрашават българското семейство и срещу които ние, българските родители заставаме ТВЪРДО ПРОТИВ:

Извеждане на дете по сигнал: само по сигнал (вкл. анонимен). Децата ни могат да бъдат взети в рамките на 24 часа, без съдебна заповед (чл. 36г и чл. 36д във връзка с чл. 27(1) от Закона за закрила на детето (ДВ бр. 24 от 22.03.2019г., в сила от 01.01.2020г. (стр. 35 и стр. 36)

Родителите сме счетени за виновни. Едва след един месец ще трябва да доказваме пред съда, че сме невинни, ако можем и имаме пари за адвокати – чл. 27(2) от Закона за закрила на детето“, коментират притеснени родители.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme