Социалисти: Да не забравяме първото антифашистко въстание в света – Септемврийското!

pametnik Septemvriisko vastanie Kran

Стихове от поета-антифашист Никола Ланков прозвучаха навръх 96-та годишнина от Първото антифашистко въстание в света – Септемврийското, чиято годишнина (23 септември) съвпада със 128-та година от основаването на казанлъшката организация на социалистите.

По традиция активисти и симпатизанти на БСП отбелязаха годишнината пред паметника на героите на въстанието край казанлъшкия град Крън.

Никога не бива да забравяме, че Септемврийското въстание е първият в света опит и то на българите да се противопоставят на зараждащия се фашизъм и диктатура. Не бива да забравяме, че сред въстаниците са част и от онези българи, сражавали се в Балканската, Междусъюзническата и най-вече в Първата Световна война„, заяви общинският съветник и кандидат за нов мандат Теодора Иванова.

Над 20 000 българи са разстреляни или обесени. Българи избиват българи, населението е подложено на безчинства от страна на профашистки настроени групи. Стига се до тотално разединение на нацията – на много бедни и много богати. Безогледното неравенство води до безогледни безчинства.

Днес обстановката в България наподобява тази отпреди 96 години. Диктатура, наложена от правителството на ГЕРБ, незачитане на човешките права и свободи, задълбочаващо се неравенство, силно разединение на нацията и все по-голямо желание за промяна на системата и модела на управление. Желание да извикаме СТИГА!!!„, призова Иванова.

Стиховете на поета Ланков, в изпълнение на Румяна Друмева – председател на БСП в Казанлък, подкрепиха думите й:

„Угодничеството нахално

Бездарието, пошлостта,

Творенията ненормални

На писари с душици кални –

На времето ни съвестта

Да видя жалките им мутри

Уплашени за свойта власт

Разголени, без грим, без пудра

Треперещи за свойто утре

Това да видя искам аз!“

bsp-obls-starazagora.org

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 24.09.2019 — 13:06

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme