Манолова обяви, че управляващите са “нагласили” обществена поръчка за десетки милиони

Maia Manolova

“Офертите за закупуването на електробуси и зарядни станции за Столична община, която се управлява от ГЕРБ, ще бъдат отворени на 23 и 24 октомври. Това е буквално дни преди изборите на 27 октомври. Готова съм да поставя в плик името на кандидата, който ще спечели едната обществена поръчка, която е пренасочена от 9 за 23 октомври. Пликът ще предоставя на журналисти във вторник”.

Това обяви кандидатът за кмет на София Мая Манолова. Тя смята, че “победителят” при тази обществена поръчка ще бъде обявен в навечерието на местните избори, за да няма достатъчно време – да избухне обществен скандал.

Използвам случая да повдигна темата за поредните обществени поръчки, обявени от Столична община чрез нейните транспортни дружества. Този път са за 80 милиона лева – за закупуването на електробуси. На практика тази покупка е в интерес на столичани, защото довеждащият транспорт до метрото би следвало да става по този начин. Но защо тези поръчки са обявени: едната – на 27 август, другата – на 9 септември, и ще бъдат отворени два дни преди изборите?”, попита Манолова.

При това едната поръчка, която уж е спешна, е трябвало да бъде отворена на 9 октомври, но с промяна в параметрите на процедурата датата е насрочена за 23 октомври. Става дума за харчене на огромен ресурс – 80 милиона лева за двете поръчки, който ще се изразходва непрозрачно, защото липсва обсъждане заедно с гражданите. Липсват мотиви – защо поръчката е формулирана по този начин. Самите условия, заложени в процедурите, са ограничителни и според експерти те са подготвени за определени кандидати“, коментира кандидатът за кмет на София.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme