Социалният министър от ГЕРБ Бисер Петков с предложение против правата на трудещите се

Biser Petkov socialen ministar

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков предлага да се намали общият брой на дните, които личните лекари могат да издават чрез болничните листове.

Да се ограничи и съкрати периодът, в който личните лекари могат да издават един болничен лист. Сега е до 14 дни непрекъснат. Мисля, че във времето назад е имало до 7 дни, както и общата продължителност, която личният лекар може да издава в рамките на една година – до 40 дни“, заяви Петков, цитиран от вестник “Дума”.

Така той се опитва да угоди на олигарсите в България, които се водят големи работодатели у нас. Една от организаците им, която носи гръмкото име – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), не спира да оказва натиск за ограничаване на правото на трудещите се да ползват болнични. Олигарсите твърдят, че много хора злоупотребявали с това право и си уреждали платени почивки, без да са болни.

В момента първите три дни болнични се заплащат на работника или служителя от работодателя, но частично:

Осигурителят изплаща на осигуреното лице за първите три работни дни от временната неработоспособност 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от среднодневното уговорено възнаграждение“. Това напомнят от Националния осигурителен институт (НОИ).

Работодателите настояват изобщо да не плащат болничните на трудещите се или първите три дни да бъдат “покривани” от НОИ. От държавното учреждение категорично отказват и припомнят, че те плащат болничните на трудещите се след третия ден.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme