Президентът Радев с призив да бъде защитен българският национален интерес

prezident Rumen Radev

Президентът Румен Радев смята, че напредъкът в работата на Комисията по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония изостава драстично в сравнение с процеса на европейска интеграция на Скопие.

Държавният глава се срещна с българските представители в комисията и изрази безпокойство от последното ѝ заседание в София. На него за пореден път не бе постигнато съгласие около личността на Гоце Делчев.

prezident Radev komisia Balgaria Severena Makedonia

Радев каза, че следващият месец може да бъде ключов в отношенията на София и Скопие, защото Европейският съюз може да реши да започне преговори за членство със Северна Македония:

“Ако вие, уважаеми господа, не можете да дадете гаранция, че в рамките на оставащия един месец вашата комисия ще реши всички спорни въпроси, то българското правителство може да продължи с политиката си на безусловна подкрепа на членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Ако обаче не можете да дадете такава гаранция, следва правителството да предприеме екстрени мерки за изработване на нова национална позиция с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес, които да залегнат изрично в преговорната рамка за Република Северна Македония като задължителни условия за членство“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme