Президентът Радев със силен коментар за поредния скандал в България

prezident Rumen Radev

Президентът Румен Радев коментира днес скандала със забраната, която шефове в Българското национално радио (БНР) първоначално наложиха на журналиста Силвия Великова. През миналата седмица те й отнеха правото да отразява съдебната система и да води предавене. Тези забрани бяха отменени след бурна реакция на журналисти от БНР и от други медии.

Silvia Velikova BNR zgurnalist

Държавният глава подчерта, че свободата на словото в България е в криза.

Свободата на словото е в основата на демокрацията, това е фундаментална ценност, а очевидно в България е в криза. БНР не е спирало дори по време на войната. И този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява обществените медии.

Очевидно, че и държавата се управлява от нечий телефон, а не през институциите, каквато е нормалната европейска практика. И мисля, че на това нещо е крайно време да се сложи край.

И все пак според мен има лъч надежда. И то е в поведението и реакцията на журналистите от БНР, които явно проявиха солидарност и подкрепени от свои колеги от други медии дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свобода на словото и професионални стандарти“, каза днес президентът Радев.

Той настоя ръководството на БНР да обясни реалните мотиви за безпрецедентното 5-часово спиране на радиото в петък сутринта.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme