Вицепрезидентът Илияна Йотова със силен коментар за свободата на словото и цензурата

rsz_iliana_iotova

Цялата българска общественост се вълнува от това, което се случва в Българското национално радио. Този случай трябва да бъде разплетен докрай“. Това заяви пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова, която е и журналист.

Да не се получи така, че истината да остане размита някъде в пространството и във времето, тъй като ние – като български граждани, чакаме конкретни и категорични отговори“, подчерта Йотова.

Тя каза, че втората страна на въпроса е за “посегателството върху един български журналист и начина, по който е направено“:

Не съм чула до този момент официалния коментар на генералния директор на БНР. Чух известни обяснения и аргументи от директора в оставка на програма „Хоризонт“, но нито като журналист, нито като гражданин разбрах какви са тези аргументи. Още повече струва ми се, че е твърде нелепо предложението за всеки репортер в БНР да има един двойник. Това какво означава, че всеки един репортер не отразява действителните събития и злоупотребява с истината в националния ефир и трябва някой да го коригира?! Или този някой ще влиза вече с готова своя версия? Това е абсолютно несериозно!”, каза вицепрезидентът.

Silvia Velikova BNR zgurnalist

 

По този начин тя коментира скандалния опит за налагане на цензура върху работата на популярния журналист от БНР Силвия Великова. Шефовете на Българското национално радио в четвъртък й забраниха да води предаването “Преди всички”. Освен това й наложиха забрана да отразява съдебната власт. Часове по-късно – след бурна реакция на журналисти от различни медии, беше обявено, че наложените й забрани отпадат. Шефовете в БНР обаче решили, когато Силвия Великова отразява някое събитие в съдебната система, на него да бъда изпращан и още един журналист от БНР. Така щял да бъде спазен принципът на плурализъм.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme